Vittne till dådet i Oslo: ”Jag hörde bara en massa skrik”

Två personer har skjutits till döds och 21 har skadats allvarligt i samband med en skjutning utanför en pub i Oslo. VG har pratat med flera vittnen till händelsen. En man beskriver platsen som en ”krigszon”.
– En kvinna sa att jag måste gömma mig och spela död, berättar en kvinna.

ANNONS
|

Två personer har dött och flera har skadats allvarligt efter att en gärningsman öppnade eld utanför London pub i centrala Oslo. En misstänkt gärningsman har gripits, efter hjälp från civila.

– Det är några personer som har gjort en heroisk insats för att få kontroll över mannen, säger polisens insatsledare Tore Barstad till VG.

Ville hjälpa skottskadade

VG har pratat med en man hemmahörande i Hamar men på besök i Oslo över helgen. Han befann sig på ett uteställe i närheten av London pub och berättar om de första ögonblicken efter att skjutningen började.

– På grund av musiken hörde jag bara en massa skrik och folk som gick in, så jag tänkte att det var ett slagsmål och gick ut, säger han till VG.

ANNONS

Snart därefter förstod han att det var en skjutning, riktad mot London pubs besökare.

– Jag har massa vänner där, så jag gick bort dit. Tänker om det är någon jag kan hjälpa i förhållande till skottskador och sådant.

Reportern ber honom därefter beskriva det han blivit vittne till.

– En krigszon, det är det bästa jag kan säga. Jag har aldrig upplevt något sådant. Det är bara för jävligt.

Krossade rutor efter skjutningen i centrala Oslo.
Krossade rutor i centrala Oslo. Bild: Javad Parsa

”Sa att jag måste spela död”

Ett annat vittne VG har pratat med säger att gärningsmannen ”verkade väldigt bestämd” när det kom till var han sköt. Till en början förstod hon inte att det var något allvarligt som pågick, utan hon berättar att folk trodde att skotten var smällare.

– När jag förstod att det var allvar sprang jag. Då låg det en man där som blödde på marken, säger vittnet till tidningen.

– Men så var det en kvinna som drog ner mig och sa att jag måste gömma mig och spela död.

Hon säger också till tidningen att hon nu fruktar inför lördagen, då Oslos prideparad ska hållas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS