Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
FBI-chefen Christopher Wray. Arkivbild.

Vita huset: Rosenstein stannar på sin post

Det pågår inga diskussioner kring att avskeda USA:s vice justitieminister, enligt Vita huset. Ett dokument om att FBI och justitiedepartementet har agerat partiskt, till president Donald Trumps nackdel, har lett till starka reaktioner.

I dokumentet beskrivs hur högt uppsatta personer inom den federala polisen FBI och på justitiedepartementet ska ha agerat partiskt kring utredningen om eventuella samarbeten mellan Ryssland och Donald Trumps presidentvalskampanj 2016.

Dokumentet har tagits fram av underrättelseutskottet i representanthuset, en av den amerikanska kongressens kamrar. Efter godkännande från Trump togs hemligstämpeln bort, och innehållet har sänt chockvågor genom maktens korridorer i huvudstaden Washington.

Avgår någon?

Demokraterna ser det som att offentliggörandet är avsett för skjuta den särskilde åklagaren Robert Muellers pågående utredning om eventuella Rysslandskopplingar i sank.

Många ställer sig frågan vad som händer nu efter det att uppgifterna kommit fram i ljuset. Kommer Mueller att kunna fortsätta hålla i utredningen? Och kommer någon att tvingas avgå – kanske vice justitieminister Rod Rosenstein eller självaste FBI-chefen Christopher Wray?

Trump vill inte svara på om han har förtroende för sin vice justitieminister, men Vita huset har gått ut med att Rosenstein stannar kvar.

- Inga förändringar kommer att göras på justitiedepartementet. Vi förväntar oss att Rod Rosenstein fortsätter som vice justitieminister, säger talespersonen Raj Shah till CNN.

Stöttar anställda

Wray har skrivit ett meddelande till FBI:s anställda där han uttalar sitt stöd för dem.

"Jag står fast vid vår gemensamma beslutsamhet kring att sköta vårt arbete självständigt och enligt reglerna", skriver han, enligt Reuters: "Att prata är en sak. Det är arbetet ni gör som kommer att bestå".

Både FBI och Rosenstein ska, enligt dokumentet, ha skrivit på ansökningar till en specialdomstol om avlyssning av Trumps kampanjrådgivare Carter Page. Uppgifterna som lades fram till domaren ska ha byggt på partiska underrättelser som påstås ha finansierats av Demokraterna.