Vita huset planerar att sparka utrikesminister Rex Tillerson

Vita huset vill avskeda den sittande utrikesministern Rex Tillerson och ersätta honom med den nuvarande CIA-chefen, Mike Pompeo, enligt New York Times. Tillerson och Trump har en historia av oenighet på flera punkter – bland annat hanteringen av Nordkorea.

ANNONS
|

Vita huset har presenterat en plan på att avskeda den amerikanska utrikesministern Rex Tillerson, enligt amerikanska New York Times. Enligt tidningen tyder mycket på att Donald Trump har godkänt förslaget, även om den saken inte är helt klar än. Planen är enligt uppgift utförd av VIta husets stabchef, John F. Kelly.

CIA tar över

Planen är tänkt att verkställas inom några veckor, och Rex Tillerson kommer i så fall att ersättas av den nuvarande chefen för underrättelsetjänstorganet CIA – Mike Pompeo. CIA-chefen kommer i sin tur att bli ersatt av den republikanske Arkansas-senatorn, Tom Cotton – som har varit en avgörande allierad med Donald Trump, enligt New York Times.

ANNONS

Oenig med presidenten

Rex Tillerson och Donald Trump har varit oense på en mängd punkter, bland annat hanteringen av Irans kärnvapenprogram, bemötandet av Nordkorea och den rådande situationen i arabvärlden.

Sverigeresa inställd

Under onsdagen blev det klart att utrikesminister Rex Tillerson skulle till Sverige, efter eget önskemål, i samband med ett Nato-möte i Bryssel. Besöket var tänkt att äga rum den 6 december, men under torsdagen tillkännagav Vita huset att planerna på resan ställdes in.

LÄS MER: USA:s utrikesminister till Sverige i december

ANNONS