Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger sig vara beredd att "prata om vädret" med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Vita huset och Tillerson oense om Nordkorea

USA kan tänka sig att inleda förutsättningslösa samtal om Nordkoreas kärnvapennedrustning – hävdar utrikesminister Rex Tillerson. Men det tillbakavisas av både Vita huset och av utrikesdepartementets talesperson.

- Vi är redo att ha ett första möte utan förhandsvillkor, sade utrikesminister Rex Tillerson vid ett möte i Washington, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet väckte viss förvåning eftersom USA tidigare har krävt att Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns regim först ska visa sig villig att ge upp sin kärnvapenarsenal innan samtal kan ske.

- Låt oss bara mötas och låt oss prata om vädret om ni vill prata om vädret. Det blir vid ett fyrkantigt bord eller ett runt bord om det är det ni gillar, sade Tillerson.

"Inte dags"

En talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd tillbakavisade dock på onsdagen att några samtal med Pyongyang är aktuella.

- Med tanke på Nordkoreas allra senaste robottest är det uppenbart att det inte är dags, säger talespersonen, som inte vill namnges, till nyhetsbyrån Reuters.

Senare sade även utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert att några samtal inte kan inledas med Nordkorea förrän landet visat att det är villigt att frysa sina robot- och kärnvapentester.

Nauert underströk att Tillerson i sitt utspel inte framfört en ny amerikansk politisk hållning gentemot kärnvapendiktaturen, rapporterar Reuters.

Tillerson betonade vid sitt utspel att kampanjen för att sätta press på Nordkorea med ekonomiska och diplomatiska sanktioner kommer att fortsätta. Han betonade också att Washington inte kan acceptera ett kärnvapenbeväpnat Nordkorea, och att president Donald Trump avser att se till att Nordkorea inte har kärnvapen som kan nå USA.

Oklart om Trumpstöd

Utrikesministerns besked välkomnades av både Ryssland och Kina, men frågan är om presidenten står bakom utrikesministerns ord. Trump har under sin tid vid makten varvat uttalanden om att han är beredd att föra samtal med Kim Jong-Un, med hot om att "totalt utplåna" Nordkorea.

Vita huset har avböjt att svara på om Trump gett klartecken till Tillerson inför erbjudandet om förutsättningslösa samtal.

- Presidentens syn på Nordkorea har inte förändrats, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders, enligt AFP.