Vita huset fördömer mord på indisk man

Vita huset fördömer nu förra veckans mord på en indisk man i staden Olathe i den amerikanska delstaten Kansas – och betecknar dessutom dådet som ett "uppenbart rasmotiverat hatbrott".

Kritiken har varit hård mot president Donald Trump för att han inte tidigare fördömt dådet. Nu säger Vita husets talesperson Sarah Sanders att det är möjligt att Trump tar upp mordet under sitt tal till kongressen natten till onsdagen.

Den 32-årige ingenjören Srinivas Kuchibhotla dödades och en annan indisk man skadades när båda i förra veckan blev beskjutna i en bar i Olathe. Även en amerikansk man blev skadad när han försökte avbryta attacken.

En man har gripits misstänkt för dådet. Enligt vittnesuppgifter på plats ska mannen, som var berusad, ha skrikit "ge er av från mitt land" när han sköt.

Attacken har lett till omfattande spekulationer om att dådet är ett resultat av president Donald Trumps hårda retorik kring migrationsfrågor och att tonläget kan ha eldat på en intolerant och hatisk stämning.

Skjutningen har bevakats intensivt av indiska medier och i helgen riktade landets informationsminister Venkaiah Naidu skarp kritik mot Washington:

- USA borde reagera på den här händelsen. Amerikas president och folket i Amerika borde kliva fram och öppet fördöma den här sortens handlingar. . .  och sedan agera kraftigt, sade han.

Srinivas Kuchibhotlas kvarlevor har förts till Indien och på tisdagen samlades familj och vänner till en begravningsceremoni.