Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den brittiske premiärministern David Cameron, till vänster, och den förre franske presidenten Nicolas Sarkozy, till höger, under ett besök i Tripoli i Libyen i september 2011.

Vita huset backar om Cameronkritik

USA:s president Barack Obama menade inte att kritisera den brittiske premiärministern David Cameron angående dennes Libyenpolitik. Det bedyrar Vita hus-talesmannen Josh Earnest apropå en intervju som tidskriften The Atlantic gjort med presidenten och som orsakat viss uppståndelse eftersom han där verkar kritisera sina allierade, bland andra Cameron.

-Det finns utrymme för kritik, eftersom jag trodde att européerna, givet Libyens närhet, skulle engagera sig mer i uppföljningen, säger Obama i intervjun angående vad som gick fel i Libyen efter de Nato-ledda flygbombningarna 2011, som ledde till Muammar Gaddafi-regimens fall.

David Cameron släppte fokus på landet efter militäroperationen, då han blev "distraherad" av andra händelser, resonerar Obama enligt artikeln.

Men Josh Earnest säger nu apropå relationen till Storbritannien att USA "värderar det speciella förhållandet mycket högt", och att USA också har ansvar för kaoset i Libyen, enligt Reuters.

Efter Gaddafis fall har Libyen sjunkit ner i politiskt och säkerhetsmässigt kaos, med två rivaliserande regeringar som konkurrerar om makten.