Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Domingo Caal Chub, 61, visar ett foto av sitt barnbarn, Jakelin Amei Rosmery Caal Maquin. Den 7-åriga flickan dog på ett sjukhus i Texas efter att ha tagits i förvar av gränspoliser vid gränsen till Mexiko. Bild: Oliver de Ros

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vita huset avfärdar all skuld för den lilla flickans död

Sjuåriga Jakelin har blivit symbolen för migranternas lidande vid gränsen. Men Vita huset avfärdar all skuld för den lilla flickans död. Politiskt är positionerna fastlåsta om den planerade nya muren.

Den döde treårige syriske pojken Alan Kurdis öde skakade om Europa i september 2015. Han hittades drunknad på en sandstrand i Turkiet. Hans familj hade varit på flykt i en sjöovärdig farkost som människosmugglare tagit hutlöst betalt för att förmedla. Bilden på pojken gav den massiva flyktingströmmen till Europa ett ansikte, på samma sätt som Jakelin från Guatemala nu förmänskligar karavanen från Centralamerika som Donald Trump gör allt för att stoppa från att komma in i USA.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men berättelsen om Jakelin får ändå inte samma kraft som historien om Alan. Kanske är det den amerikanska administrationens avsaknad av öppen medkänsla i det enskilda fallet som gör att pappan skuldbeläggs och att diskussionen inte handlar om den humanitära katastrofen vid gränsområdet. Den ger istället ytterligare bränsle till den infekterade politiska debatten om anslagen till muren – som Trump begär att kongressen skall godkänna före jul – och om stängningen av delar av den offentliga sektorn, som Trump hotar med om kongressen trilskas.

Fraktades i buss till läger

Vad som exakt hände när Jakelin och hennes pappa kom till en av de mindre väl bevakade platserna vid gränsen är oklart. Det enda som med säkerhet är klarlagt är att far och dotter befann sig i en större grupp och att amerikansk gränspolis tog dem alla i förvar och fraktade dem i bussar till ett läger för fortsatt utredning. På bussen blev Jakelin allvarligt sjuk med feber och magkramper och kunde inte – trots att hon togs med helikopter till sjukhus – räddas till livet.

Men sedan går meningarna isär om när Jakelins tillstånd blev livshotande. Pappan hävdar att flickan fick både mat och vatten under färden norrut, ett läkarutlåtande tyder på att hon var uttorkad och utmattad redan när hon korsade gränsen.

Men medan detaljerna kanske aldrig helt kommer att kunna utredas så står det klart att behandlingen av barnen är kontroversiell. Det började redan i somras då barn skiljdes från sina föräldrar och placerades i hangarer som delats in med galler som gjorde att interneringen påminde om burar. I många fall tog det flera månader innan föräldrar och barn kunde återförenas, i en del har återkopplingen ännu inte skett.

Det finns en rimlig försiktighet med att lämna ut barn till personer som hävdar föräldraskap eller släktskap. Men problemet är att dokumentationen blev bristfällig vid separationen och att det tar orimligt lång tid att genomföra nödvändiga undersökningar.

Släktingar, som redan befinner sig i USA, vågar inte heller närma sig myndigheterna för att ta hand om barnen. Rädslan finns att de deporteras om de kommit till USA illegalt.

Tysta tragedier i ökenområdet

Donald Trump driver frågan hårt om att bygga muren mot Mexiko. Det var ett vallöfte som han fortfarande inte kunnat infria eftersom kongressen hittills vägrat att anslå de pengar som behövs för konstruktionen. Trump sätter nu press på kongressen genom att hota stänga ned delar av den offentliga sektorn.

Jakelins död har också satt ljus på de tysta tragedier som i årtionden utspelat sig i ökenområdet mellan USA och Mexiko. Hur många migranter och flyktingar som dukat under är oklart men den svepande gissningen brukar vara tiotusentals. En del dör av utmattning och brist på mat och vatten i hettan på dagen och kylan på natten, andra dumpas av människosmugglare mitt ute i öknen och kan inte ta sig vidare, ytterligare andra tros bli dödade så snart som de överlämnat pengarna till dem som lovat att föra dem till en fristad i USA.

Jakelins morfar i Guatemala berättar att den lilla var uppspelt och glad för att få följa med sin pappa till USA. Att resan skulle sluta i tragedi kunde familjen inte föreställa sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.