Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den vanligtvis livliga gatan King Street i Newtown i Sydney är nästintill öde till följd av nedstängningen av den australiska storstaden.
Den vanligtvis livliga gatan King Street i Newtown i Sydney är nästintill öde till följd av nedstängningen av den australiska storstaden. Bild: Gustav Sjöholm/TT

Virusoro stänger Australien

Australien oroas för den snabba spridningen av deltavarianten av coronaviruset. I Sydney får miljontals inte lämna sina hem medan invånare i Canberra och Perth tvingas bära munskydd.
– Problemet är den långsamma vaccinationstakten, säger epidemiologen Abrar Chughtai.

Flera delstater och territorier i Australien har stängt ner eller infört nya restriktioner, till följd av oro för utbrottet av deltavarianten av coronaviruset.

I hela Sydney får man inte lämna sina hem, med undantag för att handla eller motionera. Köerna till testlokalerna har ringlat långa, många butiker är stängda och bland de få som rör sig ute på gatorna bär betydligt fler munskydd än tidigare.

– Vi vill att ni minimerar era kontakter med andra, säger delstaten New South Wales vårdansvariga Kerry Chant vid en presskonferens.

Nakensolare bötfälldes

Polisen uppger att man har bötfällt flera tiotals personer, de flesta för att inte ha burit munskydd, men också för att ha trotsat regeln att inte lämna sitt hem.

– Otroligt nog såg vi två män sola nakna på en strand på sydkusten. De blev skrämda av en hjort och sprang in i nationalparken där de gick vilse. Inte nog med att det behövdes hjälp från räddningstjänsten och polisen för att rädda dem, de fick också varsin bot på 1 000 dollar (6 500 kronor), säger delstatspolischefen Mick Fuller vid presskonferensen.

Deltavarianten sprids som en löpeld genom landet. En person misstänks ha smittats då han stod bakom en annan smittad i kön i ett köpcentrum i Sydney. Enligt myndigheterna blir i princip alla smittade i ett hushåll om någon familjemedlem insjuknar.

– Deltavarianten är mer smittsam jämfört med andra varianter. Det är det som är problemet, säger Abrar Chughtai vid University of New South Wales, som bland annat arbetat med folkhälsoprogram och forskat på infektionssjukdomar, till TT.

– Nedstängningarna behövs, för det finns risk för en snabbare spridning. Vi har sett det i andra länder som Storbritannien och Indien.

Deltavarianten är utmanande för smittspårarna. Omkring 900 kunder riskerade att ha utsatts för smittan sedan en anställd vid en fashionabel hårsalong i Double Bay i Sydney bekräftades ha covid-19. Och passagerare på fem flighter från Sydney, Melbourne, Brisbane och Gold Coast har tvingats i karantän sedan en flygvärdinna testat positivt.

Vid en fest med 30 deltagare tidigt under utbrottet i Sydney har 24 bekräftats smittade och de sex som inte har gjort det är vaccinerade.

– Jag tycker att man stängde ned en–två dagar för sent. Men det är svåra beslut att fatta och det sker till enorma kostnader, säger Chughtai om New South Wales åtgärder.

Munskyddskrav

Enskilda fall har också registrerats på andra håll i landet, vilket gör att gränser mellan delstater och territorier stängts och nya restriktioner införts.

I delstaten South Australia har 29 arbetare från en gruva nordväst om Alice Springs i Northern Territory bekräftats smittade. Delstaten har stängt sina gränser till nästan hela övriga Australien och för återvändande delstatsbor väntar 14 dagars karantän.

Perth- och Peelregionerna i Western Australia, liksom huvudstaden Canberra, omfattas av munskyddskrav medan delar av Northern Territory har stängts till och med fredag.

I sydöstra Queensland – med storstaden Brisbane – införs munskyddskrav från och med tisdagen och maximalt 30 personer får träffas hemma.

"Inte som USA"

Chughtai tror att Australien kan få stopp på spridningen. Det viktiga är antalet nya dagliga fall, men också om de har en tydlig koppling till andra fall och om de har varit smittsamma i samhället eller varit isolerade.

– Det rör sig i rätt riktning, efter de här nedstängningarna så kan vi få stopp på det. Just nu är det bristen på vaccinerande som är problemet, där bara fem procent är fullvaccinerade, så det innebär att vi måste förlita oss på nedstängningar och munskyddsanvändande.

Han tror däremot att antalet nya dagliga fall kan komma att öka de kommande dagarna.

– Men jag tror inte att det kommer att bli som i USA, för New South Wales regering agerade snabbt, även om man var ett par dagar sena.

Några personer trotsar nedstängningen i en park i Sydney.
Några personer trotsar nedstängningen i en park i Sydney. Bild: Gustav Sjöholm/TT
Nedstängda butiker till följd av utbrottet av deltavarianten av coronaviruset i Sydney.
Nedstängda butiker till följd av utbrottet av deltavarianten av coronaviruset i Sydney. Bild: Gustav Sjöholm/TT

Fakta: Det nya utbrottet

Australien har i stort sett klarat sig väl i pandemin, jämfört med många andra länder. Totalt har 30 000 fall registrerats och 910 personer med covid-19 har avlidit, på en befolkning på 25 miljoner.

Sverige har haft drygt 1 miljon smittade och fler än 14 600 avlidna.

I det senaste utbrottet i Australien har omkring 35 personer bekräftats smittade under söndagsdygnet och omkring 245 personer är för närvarande smittade. Det kan jämföras med Sverige som den 23 juni hade 378 nya fall.

I Australien är knappt 5 procent fullt vaccinerade. I Sverige är motsvarande siffra 33,2 procent.

Källa: Australiens hälsodepartement, Folkhälsomyndigheten, The Guardian, Nationella vaccinationsregistret