Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Brad Smith, till vänster, tillsammans med Microsofts vd Satya Nadella. Arkivbild.

Virusattack fortsätter växa

Den virusattack som drabbat Windows-användare fortsätter att växa, även hundratusentals kinesiska datorer ska ha drabbats. Men en befarad måndagsrusning för viruset i Europa har uteblivit.

Texten börjar under tv-inslaget

 

- Antalet offer ser inte ut att ha gått upp. Så här långt verkar läget i Europa stabilt. Det är en framgång, säger polismyndigheten Europols talesperson Jan Op Gen Oorth.

- Det verkar som att en massa IT-människor i helgen gjorde sin läxa och körde säkerhetsuppdateringarna.

Däremot kommer siffror från helgen i Kina som visar att spridningen är långtifrån över. Hundratusentals kinesiska datorer vid nära 30 000 institutioner ska ha drabbats av den globala IT-attacken, uppger Qihoo 360, ett ledande kinesiskt IT-säkerhetsföretag.

Det är ännu oklart hur omfattande skadan är. Kinesiska myndigheter är fortfarande mycket förtegna, och det finns också relativt lite information om hur attacken påverkat övriga Asien.

Kan slå tillbaka

Det är inte Ryssland som ligger bakom attacken och den ska inte ha orsakat någon betydande inhemsk skada, säger president Vladimir Putin under ett tal i Peking på måndagen. Hackarverktyg som skapas av underrättelseorgan kan slå tillbaka på sina kreatörer, konstaterar Putin krasst.

Myndigheter, företag och datorexperter världen över har stålsatt sig för att attacken kan ta ny fart under måndagen i och med att många återvänder till jobbet för en ny arbetsvecka.

Skarp kritik

Attacken började i fredags, drabbade banker, sjukhus och myndigheter och utnyttjade svagheter i äldre operativsystem i Microsoftdatorer. Microsoft riktar skarp kritik mot de myndigheter som i hemlighet samlar på sig sårbarheter i IT-system. Bolagets chefsjurist kräver ett internationellt avtal som ålägger regeringar att berätta om brister som upptäcks.

"Vi har sett sårbarheter som har funnits hos CIA dyka upp på Wikileaks och nu den här sårbarheten som har stulits från (USA-myndigheten) NSA och påverkat kunder över hela världen", skriver teknikjättens chefsjurist Brad Smith i ett blogginlägg.

Världens regeringar och myndigheter måste se utpressningsattacken som en väckarklocka och ta hänsyn till de skador som hamstring och utnyttjande av sårbarheter orsakar civila, anser Microsoftchefen.

Läckt verktyg

Utpressningsviruset Wannacry bygger på en sårbarhet som USA:s underrättelseorgan NSA hittat och utvecklat ett hackarverktyg för att dra nytta av. Men verktyget tros ha stulits och läcktes för en månad sedan av en kriminell hackargrupp.

"Attacken är av en tidigare aldrig skådad omfattning och det kommer att krävas en komplex internationell utredning för att identifiera de skyldiga", säger den europeiska polismyndigheten Europol.