En butiksägare i Barcelona har fått en bot efter att han bara velat anställa kvinnor över 40. Samtidigt som den katalanska regeringen kampanjar för att få fler kvinnor i anställning.
En butiksägare i Barcelona har fått en bot efter att han bara velat anställa kvinnor över 40. Samtidigt som den katalanska regeringen kampanjar för att få fler kvinnor i anställning. Bild: Emilio Morenatti

Ville anställa kvinnor över 40 – fick böter

En butiksägare i Barcelona har hamnat i klammeri med rättvisan efter att han endast velat anställa kvinnor över 40. Nu har tilltaget kostat honom över 84 000 kronor i böter.

ANNONS
|

Javier Marcos, en gardintillverkare i Barcelona, ville anställa ny personal till sin verksamhet. I jobbannonsen framgick det att han bara var intresserad av att anställa kvinnor som var över 40 år gamla. Tanken var att den nyanställda skulle ersätta hans kvinnliga kollega, som skulle gå i pension.

Men annonsen gav en bitter eftersmak för Marcos, rapporterar The Guardian. Han har nämligen blivit bötfälld för annonsen och måste betala 7 501 euro, drygt 84 000 kronor.

Enligt yrkesinspektionen i staden var jobbannonsen diskriminerande eftersom den baserades på både en viss ålder och ett visst kön. Javier Marcos tog bort jobbannonsen efter en varning från den lokala myndigheten, men inspektionen valde trots det att bötfälla honom.

ANNONS

”Ingen intention”

–Jag hade ingen avsikt att diskriminera någon. Faktum är att jag ville ge en möjlighet till en grupp som hart svårt för att hitta nya jobb, säger han enligt The Guardian. Han understryker också att majoriteten av hans kunder är kvinnor.

Enligt yrkesinspektionen är diskriminering i arbetssökande efter kön endast tillåtet vid jobb vars natur kräver det, så som arbete i ett omklädningsrum eller liknande.

– Jag hade hoppats att de (arbetssökande) skulle köa in till butiken men i stället slutade det med en bot, vilket blir mycket pengar för en småföretagare, beklagar sig Javier Marcos till The Guardian.

Pekar på dubbelmoral

Men som tur i oturen har han fått boten jämkad ner till 4 500 euro, alltså drygt 50 000 kronor.

Marcos säger att han kommer följa beslutet och betala boten, men noterar också att beslutet från lokala myndigheter skickar olika signaler. Han menar att den katalanska regeringen samtidigt bedriver kampanjer för att uppmuntra kvinnor att söka sig till olika yrken. Han tar upp räddningstjänsten i staden ett exempel. Där är bara två procent av de anställda kvinnor, vilket gjort att regeringen drivit en kampanj för att få fler kvinnor dit med lockande slogans och riktad reklam.

– Vad är egentligen skillnaden mellan min jobbannons och deras, frågar sig Javier Marcos retoriskt.

ANNONS

LÄS MER:Tina mobbades på jobbet – sjukskriven fyra år senare

LÄS MER:Nya ministern är emot kvotering – och SD:s diskrimineringstänk

LÄS MER:Svårare få jobb för män med utländska namn

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS