Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill förbjuda revolver i telefonen

En bild säger mer än tusen ord, men frågan är om inte emojis väcker fler känslor. Nu försöker aktivister i USA övertala Apple att plocka bort emojin i Iphones som föreställer en revolver.

Aktivistgruppen New Yorkers Against Gun Violence ligger bakom initiativet. Under hashtaggen #DisarmTheiPhone uppmanas privatpersoner att twittra till Apples vd Tim Cook och övertala honom att plocka bort revolver-emojin från Iphonen.

Gruppen citerar uppgifter på sin hemsida om att 40% av all vapenförsäljning i USA sker utan bakgrundskontroll och att en person dör av vapenrelaterade orsaker var sjuttonde minut i landet.

Leah Barret, verkställande direktör på New Yorkers Against Gun Violence, förklarar tanken bakom kampanjen.

– Iphonen finns överallt. Vi tänkte att det här var ett sätt att belysa problemet med vapenvåld, sade han till fastcodesin.com.

Det är inte första gången i år som Apple får påtryckningar utifrån kring sina emojis. Efter lång debatt uppdaterade Apple en mängd olika emojis i april. Med uppdateringen av operativsystemet till iOS 8 kunde användare välja hudfärg på sina emojis i stället för att som tidigare endast få samtliga i gul kulör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.