Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aung San Suu Kyi – inte längre hedersmedborgare i Kanada. Arkivbild.

Vill dra in EU-pris till Suu Kyi: "Urholkas"

Hennes demokratikamp ledde till en rad internationella utmärkelser. Men nu förlorar Aung San Suu Kyi pris efter pris på grund av Myanmars (Burmas) förföljelse av rohingyer. Näst på tur kan vara EU-parlamentets prestigefyllda människorättspris.

- Det finns inte längre någon som helst chans att hon uppfyller de krav som priset sätter upp, säger Urmas Paet, EU-parlamentsledamot för Estniska reformpartiet och tidigare Estlands utrikesminister, till TT.

Den liberala partigruppen i EU-parlamentet, som Paet är en del av, driver tillsammans frågan om att frånta den myanmariska statskanslern och utrikesministern Sacharovpriset, som hon tilldelades 1990. Då, som politisk fånge, hyllades hon över världen för sin kamp för demokrati. Året därpå fick hon Nobels fredspris.

"Måste mena allvar"

Väl vid makten, som hon delar med den militärjunta som en gång stängde henne ute, har hon fått massiv kritik för att inte ha agerat när hundratusentals människor ur minoritetsgruppen rohingya det senaste året tvingats fly Myanmar när deras byar bränts ned och människor massakrerats. Totalt har över 700 000 människor tagit sig till grannlandet Bangladesh. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har inlett en förundersökning om misstänkt tvångsdeportering, efter rapporter från FN:s särskilda utredare.

- Hon (Aung San Suu Kyi) har inte har gjort någonting för att stoppa dessa allvarliga människorättsbrott utan har i stället snarare ursäktat dem, säger Urmas Paet.

- Vi måste visa att vi menar allvar med våra människorättspris. Och om det finns pristagare som så tydligt bryter mot principerna för utmärkelsen så urholkas dess trovärdighet och tyngd.

Kräver stadgeändring

Så sent som i torsdags röstade Kanadas parlament enhälligt för att dra tillbaka Aung San Suu Kyis hedersmedborgarskap i landet. Utmärkelsen fick hon 2007. Endast fem personer hade tidigare tilldelats hedersmedborgarskap i Kanada – däribland den svenske diplomaten Raoul Wallenberg (postumt) och människorättskämpen Nelson Mandela.

I mars i år tog USA:s Förintelsemuseum tillbaka sin topputmärkelse till Aung San Suu Kyi. Hon har även förlorat flera andra pris, däribland hedersutmärkelser i städerna Edinburgh, Oxford, Glasgow och Newcastle.

Om hon ska kunna fråntas Sacharovpriset krävs dock en ändring i stadgarna. För att få till en sådan måste sannolikt en majoritet av EU-parlamentsledamöterna ställa sig bakom kravet.

- Vi hoppas få upp frågan på dagordningen igen i oktober när beslutet ska fattas om årets pristagare, säger Urmas Paet.