Vilda protester i Frankrike – över hundra poliser skadade

Protesterna mot president Macrons pensionsreform fortsätter att öka i intensitet. På torsdagen fylldes gatorna av brandrök och tårgas, nära 150 poliser skadades och i Bordeaux sattes stadshuset i brand.
– Rätten att demonstrera är konstitutionell, att vandalisera är inte det, uppgav borgmästaren Pierre Hurmic.

ANNONS
|

Protester, strejker och civilt motstånd till följd av förändringar i pensionslagarna fortsätter att sarga Frankrike.

På huvudstaden Paris gator, liksom i andra storstäder som Rennes och Marseille, samlades hundratusentals demonstranter på torsdagen. Demonstrationerna är de största i en våg av protester mot regeringens och presidentens reformer.

Det har stundtals varit våldsamt mellan de som protesterar och polisen. Enligt Le Monde, som hänvisar till inrikesminister Gérald Darmanin, har över 170 personer gripits i kravallerna. Ministern hävdar även att 149 poliser har skadats – vissa av dem allvarligt – samt att runt 140 bränder anlagts i huvudstaden.

Enorma mängder demonstranter

Sammanlagt ska över en miljon demonstranter ha tagit sig ut på gatorna över hela landet under torsdagen, rapporterar Le Monde. Bara i Paris rörde det sig om minst 119 000 personer.

ANNONS

Protesterna genomfördes på flera fronter och i Paris satte demonstranter upp improviserade vägspärrar för att blockera polisens framfart.

Sopberg samlas då renhållningsarbetare lagt ned arbetet, sophögar som tänds på av ilskna demonstranter. Bränslebrist hotar då punktstrejker bland annat drabbar raffinaderier.

Även i Bordeaux tog sig demonstranterna sig ut till gatorna, och även där har det blivit våldsamt. Under torsdagskvällen spreds bilder och filmer i sociala medier på stadshuset i brand.

Räddningstjänsten fick dock kontroll över branden relativt omgående, som inte spred sig mer än till porten. Borgmästaren i Bordeaux säger enligt Le Monde att han är ”extremt chockad” över det inträffade.

– Jag beklagar alla våldshandlingar. Rätten att demonstrera är konstitutionell, att vandalisera är inte det, säger borgmästaren Pierre Hurmic.

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne fördömer också våldet i ett inlägg på Twitter.

”Att demonstrera och göra ens åsikt hörd är en rättighet. Våldet och förnedringen vi har sett i dag är oacceptabelt. All min tacksamhet går till de poliser och räddningspersonal som har mobiliserats”, skriver hon.

Framemot sena torsdagskvällen hade protesterna lugnat ned sig, även om kluster av demonstranter fortfarande rörde sig på gatorna.

LÄS MER:Macron: Inte roligt, men nödvändigt

LÄS MER:Fortsatt oroligt i Paris – demonstranter och polis drabbade samman

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS