Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att återta IS-fästet al-Raqqa väntas gå snabbare än slaget om Mosul. Om IS förlorar staden är det ett slag mot moralen i organisationen. "Det är klart att IS inte klingar lika löftesrikt för jihadister i Syrien eller Irak som de gjorde för bara något år sedan", säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

Viktig symbolisk strid om al-Raqqa

Att driva ut terrorgruppen IS ur den självutropade huvudstaden al-Raqqa i Syrien skulle vara en väldigt viktig symbolisk seger – men det skulle inte betyda att kampen mot IS är över. Dessutom kan offensiven bli blodig, varnar Mellanösternexperter.

- För IS visar det att de inte kan hålla sitt huvudfäste i Syrien. För SDF och den kurdiska rörelsen visar det att man är den grupp som ryckte ner de svarta fanorna över Raqqa, säger Aron Lund, författare till flera böcker om Syrien.

Både Lund och Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet, tror att det kan komma att gå snabbare än det gjort i irakiska Mosul. Enligt Jönsson finns uppgifter att IS-krigare erbjudits fri lejd ur staden.

- Tydligen har en mängd IS-soldater stuckit hals över huvudet och lämnat efter sig vapen, ammunitionsförråd och till och med stridsvagnar. De är också inringade sedan länge och ser att det liksom Mosul är en kamp som inte går att vinna. Då sparar man sina mänskliga resurser och tar sig ut i öknen där IS fortfarande befinner sig. Mitt stalltips är att det här nog går betydligt fortare än Mosul, säger Jönsson.

"Fruktansvärt blodigt"

Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, är dock inte lika säker.

- Det är en slags PR-kampanj som pågår samtidigt där man måste ge intryck av framgång hela tiden, för annars tystnar det. Som det har gjort kring Mosul, där slaget om själva staden nu pågått i ett halvår. Tystnande ger en känsla av bristande framgång och det finns en fara i det.

IS kan komma att gå under jorden och överge al-Raqqa, eller kämpa till sista man, enligt honom.

- Om IS känner att detta är ”den sista striden” då är det nog något fruktansvärt blodigt vi har framför oss.

Tävlan om staden

Per Jönsson säger att det rått en tävlan om vem som kommer först till al-Raqqa.

- Nu kanske det är USA-stödda SDF, som har med sig en hel del amerikanska rådgivare och material, som gör det. Annars har det ju varit irakiska shiamiliser stödda av Iran som försökt att komma före, och likaså har syriska armén med ryskt understöd öppnat en offensiv i sydöstra Syrien som förmodligen var tänkt att hinna först till al-Raqqa, säger han, och tillägger att turkiska styrkor också visat intresse för staden.

Kan bli mer terror

Även om IS förlorar al-Raqqa är det långt ifrån det sista vi sett av organisationen. Enligt Egnell har IS i takt med de territoriella motgångarna skiftat till att i sina propagandavideor lyfta fram terrorattacker, inte minst i väst.

- Så ger de sken av att hela tiden nå framgång och av att vara framgångsrika och starka, säger Egnell.

Vad som händer med staden om den hamnar under SDF:s kontroll är också oklart. Jönsson ser att det finns risk för fortsatt konflikt.

- Men det har också visat sig att de flesta sidor är öppna för konstruktiva kompromisser. För att undvika det allra värsta så accepterar man halvgoda resultat, säger han.