Vietnamesiska Doan Thi Huong erkände sig skyldig till ett lindrigare brott i domstolen i Malaysia 1 april. Den 3 maj blir hon fri. Arkivbild.
Vietnamesiska Doan Thi Huong erkände sig skyldig till ett lindrigare brott i domstolen i Malaysia 1 april. Den 3 maj blir hon fri. Arkivbild.

Vietnamesiska inblandad i giftmord snart fri

Vietnamesiska Doan Thi-Huong, som misstänks ha medverkat i mordet på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator, blir snart åter en fri kvinna. Den 3 maj får hon lämna fängelset i Malaysia, uppger hennes advokat.

ANNONS
|

Den 30-åriga vietnamesiska kvinnan arbetade tidigare i en frisörsalong. Den 13 februari 2017 registrerade övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia hur hon tillsammans med en annan kvinna, Siti Aisyah, kastade sig över Kim Jong-Nam. En av dem smetade vad som senare kom att bekräftas som nervgiftet VX över hans ansikte.

De två kvinnorna, som snabbt identifierades av malaysisk polis, har hela tiden nekat till anklagelserna. De hävdar att de lurats av nordkoreanska agenter att utföra attacken, som de trodde var en del av ett skämtprogram likt dolda kameran.

ANNONS

Hade de döms för mord hade straffet blivit hängning. Men efter diplomatiska påtryckningar från den vietnamesiska regeringen lade domstolen i Malaysia ner åtalet för mord.

Doan Thi-Huong erkände sig i stället skyldig till att ha "orsakat skada", och fängelsedomen på tre år och fyra månader förkortas nu efter "gott uppförande".

Efter frigivandet 3 maj ska hon omedelbart flygas hem till Hanoi uppger hennes advokat Salim Bashir för AFP.

- Självklart förtjänar Houng den här friheten efter sin långa fängelsetid. Hon ser fram emot att få vara tillsammans med sin familj och sina vänner, säger advokaten.

TT-AFP

Bakgrund: Mordet på Kim Jong-Nam

Kim Jong-Nam är den avlidna landsfadern Kim Jong-Ils äldsta son, och Kim Jong-Uns halvbror. Trots släktbandet tros de två bröderna knappt ha känt till varandra under uppväxten. Kim Jong-Nam var resultatet av en kärleksaffär som fadern Kim Jong-Il hade med skådespelaren Song Hye-Rim, och sonens existens hölls länge dold, till och med för hans farfar, Kim Il-Sung.

Kim Jong-Nam sågs som kommuniststaten Nordkoreas framtida ledare, innan han föll i onåd på grund av ett besök i Japan, som av Nordkorea betraktas som en ärkefiende. Sedan början av 2000-talet levde han större delen av sitt liv i exil. Enligt Sydkorea ska det ha funnits en stående order om att mörda honom efter det att han offentligt kritiserat sin halvbror Kim Jong-Un.

Malaysisk polis misstänkte tidigt Nordkorea för inblandning i mordet. Övervakningsbilder från flygplatsen strax före mordet visar hur Siti Aisyah och Doan Thi-Huong träffar fyra män, som sedan lämnade landet. De är nu efterlysta av Interpol.

Både Sydkorea och USA hävdade tidigt att mordet var en politisk komplott, orkestrerad på högsta ort i Nordkorea och tänkt att undanröja hot mot diktatorn Kim Jong-Uns ställning. Enligt Nordkorea ägnade sig länderna åt en smutskastningskampanj och Nordkorea förnekade länge att den döda mannen verkligen var Kim Jong-Nam.

Fallet skapade också en smärre diplomatisk kris mellan Malaysia och Nordkorea, som båda skickade hem varandras respektive diplomater. Flera malaysiska medborgare hindrades också under en tid från att lämna Nordkorea.

ANNONS