Ingången till en strand är avspärrad efter att Da Nang i Vietnam stängts ned sedan flera personer konstaterats smittade med covid-19.
Ingången till en strand är avspärrad efter att Da Nang i Vietnam stängts ned sedan flera personer konstaterats smittade med covid-19. Bild: Luke Groves/AP/TT

Vietnam varnar för virusutbrott i hela landet

ANNONS

Vietnam, som har varit virusfritt i flera månader, förbereder sig nu för att möta en ny våg av covid-19. Under onsdagen har nya fall, som kan spåras till turistorten Da Nang, rapporterats i Hanoi, Ho Chi Minh-staden och de centrala högländerna.

Vietnam är med sina drygt 95 miljoner invånare det land med störst befolkning i världen som inte haft ett enda dödsfall i covid-19. Under flera månader har landet inte heller haft någon inhemsk smitta och endast 446 fall har konstaterats.

Men efter ett utbrott med ett 30-tal fall i och omkring Da Nang, där tiotusentals inhemska turister samlats sedan reserestriktionerna lättats, ökar nu oron och beredskapen för en ökad smittspridning.

ANNONS

Den nya vågen av infektioner är annorlunda från utbrottet i mars och varje stad och provins i landet är i riskzonen, säger premiärminister Nguyen Xuan Phuc enligt statliga tv-stationen VTV.

Da Nang måste sättas i "strikt karantän", enligt premiärministern som uppmanar andra turistorter att öka vaksamheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS