Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Jonas Gratzer / Privat

Victor, 27: "Min gravida fru var 200 meter från explosionen"

Victor och hans gravida fru var bara några hundra meter bort när en bomb exploderade på den turisttäta gatan i Patong. Paret flydde över bergen för att ta skydd på annan ort. – Vi vågar inte ta några risker, skriver han till GP.

Den 12 augusti är den thailändska drottningen Sirikits födelsedag. I Thailand är det en stor helgdag och den thailändska motsvarigheten till mors dag. Victor Hansson var på väg ut för att handla mat inför firandet när en bomb exploderade. När han kom ut hade det redan smällt.

– Jag märkte direkt att något var skumt. Klockan var efter nio när jag kom ut och polisen hade redan hunnit agera. Antagligen var de på tårna eftersom det då redan hade smällt i bland annat Hua Hin och Trang, skriver han till GP.

Turisttät gata och korsning

Strax innan klockan nio lokal tid på fredagsmorgonen smällde en bomb i Patong på ön Phuket, i t-korsningen mellan turisttäta Bangla road och Beach road. Det var en av minst elva explosioner som inträffat i Thailand under det senaste dygnet och en av tre i Patong, varav en ska ha varit en attrapp. 

– Jag förstod att något hade hänt så jag försökte komma nära allt, men trots att jag pratar thai så var det väldigt få som ville säga något, så jag gick till avspärrningarna. Jag frågade poliserna och fick ett rakt svar att något hade smällt.

Syfte att sprida oro

Victor hade följt nyheterna och kände till de tidigare bombdåden. Han förstod därför snabbt att det antagligen handlade om ännu en explosion i raden misstänkt koordinerade attacker. Han såg bara en lindrigt skadad person på platsen. 

– Det verkar inte ha varit en jättestor explosion. Syftet var nog inte att döda massa människor, utan att sprida oro. 

Folk på plats var enligt Victor förvirrade men polisen ska ha skött det hela snabbt och effektivt. 

"Vågar inte ta några risker"

Victors gravida fru arbetar i ett köpcenter bara ett par hundra meter från platsen där det small. Hon hade precis kommit till jobbet när det exploderade. Hon märkte själv inte av själva smällen men alla på arbetsplatsen fick snabbt reda på vad som hade hänt.

– Hon är från Surat Thani, så hon var mer orolig för sin mor och sina bröder som bor där.

Paret valde att ta sig över bergen till sitt andra boende i distriktet Kathu för att ta skydd där.

– Vi vågar inte ta några risker med tanke på att min fru är gravid. Hade hon inte varit det så skulle vi nog ha stannat och hon skulle ha gått till jobbet.

Victor är från Göteborg men har sedan sju år tillbaka bott i Thailand. Han berättar att han hör om organiserade attacker i de södra provinserna med jämna mellanrum, men aldrig tidigare så långt norrut som Phuket och Hua Hin. 

– Jag fick just ett samtal om att de spärrat alla vägar in och ut ur Patong. Polis och militär kollar alla fordon och id-handlingar på alla som ska in och ut. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.