Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi lever i rädsla”

Londons hjärta slutade slå under onsdagseftermiddagen. Vid 22-tiden var gatorna kring Big Ben avstängda och det var nästan bara media och polis i området.

19-årige Matthew Pull stack ut i den sammansättningen.

– Jag har haft lektioner fram tills nu, men kände att jag var tvungen att komma hit och titta. Folk sa att det kan vara farligt men det är så mycket polis här så jag känner mig trygg.

Vad tänker du om det som hänt?

– Jag är chockad. Vi har haft mindre attacker här förut, men jag tror aldrig att man vänjer sig eller kan förbereda sig. Det är verkligheten i det öppna samhället. Samtidigt värmer det att höra att någon försökte offra sitt liv för att rädda en annan persons liv. Det inger hopp, säger Matthew Pull innan vi tar farväl.

 

Ettårsdagen efter Brysselattackerna

Precis vid avspärrningarna står Loveena Tandon och livesänder via en mobiltelefon. Hon jobbar för India Today och hon har en annan syn på det som hände, bara några timmar tidigare.

– Dagen attack är förvånande men inte chockerande. Polisen har trappat upp säkerhetsinsatserna den senaste tiden. Vi visste att det skulle hända förr eller senare. Som tur är litar folk på säkerhetspersonalen här. Att det händer på årsdagen av Brysselattackerna påminner om att det inte är över. Ingen del av Europa eller Storbritannien är för långt bort för en attack.

Vad tror du att konsekvenserna kommer bli av dagens attack?

– Jag tror inte att London kommer vara sig likt, politiken kommer förflyttas åt höger. Hela världen genomgår en identitetskris där vi fixerar oss allt mer vid ursprung. Det är skrämmande.

 

Kärleken sticker ut i terrorn

Till sist kommer Magda och Bazyli Lowczynska gåendes. Paret utstrålar förälskelse och ett uns av nyfikenhet.

– Det är skrämmande att det hänt, trots att många sagt att det bara var en tidsfråga. Jag ville inte komma hit, men han ville absolut se hur det ser ut här nu. Det här borde inte hända, menar Magda.

Hennes man tillägger:

– Jag är också rädd, vi förtjänar inte det här. Jag förstår inte varför folk dödar, vi lever i rädsla. Man vet inte vad som kommer hända härnäst.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.