Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

"Vi kan förvänta oss fler attacker"

Att IS förlorar mark i Syrien och Irak kommer inte att minska antalet attentat i Europa. Tvärtom blir det viktigare för dem att visa musklerna, tror terrorexperterna.

Via sin egen nyhetskanal Amaq har terrororganisationen Islamiska Staten, IS, tagit på sig ansvaret för terrorattacken i Barcelona som dödade 13 personer och skadade över hundra.
Det är sjunde gången på drygt ett år som personbilar eller lastbilar förvandlas till vapen i dödliga terrorattacker med islamistiska motiv i europeiska storstäder. 

– Det senaste året har IS i allt större utsträckning uppmanat sina anhängare att genomföra attacker i sina hemländer hellre än att emigrera till Islamiska statens territorium, säger Otso Iho, terrorexpert på brittiska analysföretaget IHS Markits. 

Utvecklingen har förstärkt av att IS lidit en rad stora nederlag i Syrien och Irak den senaste tiden.

– Förlusten av viktiga fästen har skapat mer press på rörelsen att visa sig handlingskraftig utomlands, säger Otso Iho.

Terrorhotet ökar

Attentat i Europa har alltid varit en central del i IS strategi. Men i takt med att terrororganisationen drivits ut ur städer som Aleppo, Raqqa och Mosul får den här typen av attentat en allt viktigare roll. 

– Att IS blir av med sitt territorium innebär inte att de försvinner. I stället kommer de allt mer att transformeras till en underjordisk kamporganisation som fortsätter producera propaganda och genomföra dåd även utanför Irak och Syren. Vi kan förvänta oss fler attacker som den här i framtiden, säger Otso Iho. 

Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, delar bilden av att terrorhotet i Europa ökat samtidigt som IS pressats tillbaka militärt. Även om IS skulle besegras helt och hållet i Syrien och Irak tror han inte att deras attentat i Europa skulle upphöra.

– Jag skulle gå så långt som att säga att jag vet att det inte kommer upphöra. Det är naturligtvis ett stort bakslag för dem att förlora sitt kalifat men de har redan börjat förbereda sig för att komma tillbaka. De har närvaro i en rad andra länder och de överlever virtuellt, på internet. Det här kommer att fortsätta i 20-30 år till, säger Magnus Ranstorp.

Ingen slump att Spanien drabbas

Att just Spanien blev ett mål den här gången är enligt honom ingen slump.

– Spanien är ju en del av Al-Andalus, som muslimerna förlorade för 900 år sedan och som IS vill återerövra. Dessutom har Barcelona blivit lite av en hubb för det nätverk IS-sympatisörer som sträcker sig från de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Marocko och upp genom Europa, säger Magnus Ranstorp.

Louisa Tarras-Wahlberg är terrorexpert och forskare vid International center for the study of violent extremism i Georgetown. Hon ser en farlig kombination i IS militära nederlag och det faktum att många av de som stridit under IS-flagg kommer från Europa.

– Mot bakgrund av att det stora antalet återvändare som kommit tillbaka till Europa från Syrien och Irak samt att IS pressats tillbaka kraftigt i dessa områden har terrororganisationen behov av att visa musklerna på en annan spelplan. Därför tror jag tyvärr att det här är något vi kommer se mer av framöver.

Enkla medel

Eftersom terrorn, enligt instruktioner från IS-ledningen, allt mer kommit att utövas med enkla medel har det blivit svårare för myndigheterna att se varningssignaler.

– En klassisk hotbedömning baseras på två faktorer: förmåga och avsikt. Förmåga handlar om den kapacitet en person har att genomföra ett attentat och handlade tidigare om mer avancerade förmågor som bombtillverkning och militär erfarenhet, säger Louisa Tarras-Wahlberg.

Idag hyr terroristerna i stället en bil eller köper en kniv. 

– Då återstår avsikten och det finns bevisligen personer i Europa som är motiverade nog att utföra illdåd som dessa, säger Louisa Tarras-Wahlberg.

Medieuppmärksamhet viktigt

Enligt Louisa Tarras-Wahlberg är uppmärksamheten i medierna en viktig parameter för terroristerna. Ju mer utrymme en attack får ju intressantare blir den att utföra.

– Hur märkligt det än kan låta fungerar de här attentaten som en form av marknadsföring för terrororganisationer som IS. De lockar sympatisörer och inspirerar även anhängarna till att agera, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.