Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Milo Djukanovic och hans fru Lidija lämnar vallokalen i Montenegros huvudstad Podgorica på söndagen.

Veteran utropad till segrare i Montenegro

Den tidigare premiärministern Milo Djukanovics parti har utropat seger för sin kandidat i söndagens presidentval i Montenegro. Djukanovics gick till val på att föra landet närmre ett medlemskap i EU, medan flera av hans utmanare har velat se en närmare relation med Ryssland.

Enligt en prognos på söndagskvällen har den tidigare premiärministern Milo Djukanovic vunnit presidentvalet med nära 53,7 procent av rösterna, rapporterar Reuters.

Senare slog Milos Nikolic – ledare för socialdemokratiska partiet DPS som också Djukanovic tillhör – fast inför journalister i partihögkvarteret att presidentvalet har avgjorts i första omgången.

- Djukanovic är den nye presidenten i Montenegro. Det kommer inte att bli någon andra omgång, säger Nikolic.

Pro-rysk konkurrent

Totalt sju kandidater ställde upp i presidentvalet och Djukanovics största konkurrent var pro-ryska Mladen Bojanic, som även har haft stöd från flera mindre oppositionspartier. Presidentposten i det lilla landet har traditionellt en ceremoniell funktion, men Djukanovic väntas ta en mer aktiv roll som president om han vinner valet.

56-åringen Djukanovic har varit en kraft i montenegrinsk politik sedan 1990-talet. Han har i sex olika omgångar tjänat som landets premiärminister, en post han i oktober 2016 lämnade över till partikamraten och nuvarande premiärminister Dusko Markovic.

Närmare EU

Om Djukanovic verkligen vinner valet har han lovat att fortsätta föra Montenegro närmare EU. Landet blev medlem i försvarsalliansen Nato under 2017.

Men valkampanjen har också handlat mycket om landets stora problem med organiserad brottslighet, fattigdom och arbetslöshet. Ett 20-tal personer har mördats av organiserade kriminella bara de senaste två åren och arbetslösheten i landet med 620 000 invånare ligger på över 20 procent.