Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen spärrade av området runt fotogalleriet, där den ryske ambassadören dödades.

"Vet inte var det här ska sluta"

Den mördade ryske ambassadören i Ankara, Andrej Karlov, var en 62-årig veterandiplomat. Han bidrog till att tina de kyliga förbindelserna mellan länderna en aning från bottenläget som rådde efter Turkiets nedskjutning av ett ryskt stridsplan i november 2015.

Lars Wahlund har varit Sveriges ambassadör i Ankara tre år och sett hur säkerhetsläget förvärrats i ett land som han nu är mycket orolig för.

- Det har varit fyra dåd på två veckor. Det är inte bra för det här landet. Jag är mer orolig för de inrikespolitiska konsekvenserna.

- Det kan inte hålla på så här. Jag vet inte var det här ska sluta.

IS-anhängare

Wahlund utgår från att gärningsmannen ingick i terrorrörelsen IS, även kallad Isis.

- Han gjorde Isis-symbolen med fingret att döma av fotona. Det har varit demonstrationer mot Ryssland under de senaste veckorna. För mig är det uppenbart att han var medlem i Isis, och Isis har byggt upp en närvaro i Turkiet. Massor av folk från Turkiet har anslutit sig till Isis.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tror att attacken i Ankara handlar om hämndbegär.

- Det verkar vara någon slags hämndaktion för Rysslands inblandning i Syrienkriget och för agerandet i Aleppo, säger han till TT.

Ansträngt läge

Relationen mellan Turkiet och Ryssland har varit hårt ansträngda sedan Turkiet i november 2015 sköt ner ett ryskt stridsflygplan som kommit på turkiskt luftrum. Följden blev bland annat en rysk bojkott av turkiska jordbruksprodukter och turistorter. I somras återupprättades relationerna mellan länderna, men handelsförbindelserna är inte som förr.

- Relationerna är mycket känsliga och länderna står mycket långt från varandra i Syrienkonflikten där Ryssland stöttar president al-Assad som Turkiet ser som sin stora fiende, säger Levin.

Inre spänningar

Martin Kragh, programchef och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet med inriktning på Ryssland, kommenterar eventuella följder av attentatet mot den ryske ambassadören:

- Relationerna mellan Ryssland och Turkiet har tidigare varit negativa, på grund av kriget i Syrien. Om Erdogan kan hantera den här frågan, så behöver det ju inte leda till någon akut försämring av relationerna mellan länderna. Det visar snarare på de spänningar som finns inom Turkiet. Att ett terrordåd kan ske ett halvår efter Erdogans stora utrensningar av statsapparaten är en stor pinsamhet för honom personligen.