Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Venezuelas sparkade riksåklagare har flytt

Venezuelas tidigare riksåklagare Luisa Ortega Díaz har flytt till Colombia. Samtidigt anklagar hon president Nicolás Maduro för att vara inblandad i en gigantisk korruptionsskandal.

Luisa Ortega Díaz har flytt till Colombia tillsammans med sin man German Ferrer, dagen efter det att högsta domstolen i Venezuela utfärdat en arresteringsorder mot Ferrer.

Colombianska myndigheter bekräftar att paret har landat i Bogotá ombord på ett privat plan som mellanlandat i Aruba. Men det finns inga uppgifter om de sökt asyl.

Båda har varit nära Venezuelas socialistiska regering men brutit med president Nicolás Maduro och har i takt med den fördjupade krisen i landet blivit allt mer kritiska.

Odebrecht-skandalen

Luisa Ortega Díaz tvingades nyligen bort från sin post av landets nya grundlagsförsamling, och belades även med utreseförbud.

Hon säger nu att hon har bevis för att Maduro och hans innersta krets varit inblandade i Odebrecht-skandalen. Den brasilianska byggjätten har medgivit att man under nio år betalt hundratals miljoner dollar i mutor för att vinna lukrativa kontrakt i tolv länder, bland dem Venezuela. Korruptionsskandalen har skakat flera högt uppsatta politiker i flera länder.

Ortega säger att politiker i Venezuelas toppskikt tagit mutor.

- De är väldigt oroliga och nervösa, för de vet att vi har detaljer om allt samarbete, summor och personer som blivit rika och att utredningen involverar Nicolás Maduro och hans innersta krets, sade hon på ett telefonmöte med latinamerikanska åklagare arrangerat från Mexiko.

USA-fördömande

Hon sade inte varifrån hon själv ringde från, men uppmanade sina åklagarkollegor att inte dela utredningsinformation med sin efterträdare, Maduroanhängaren Tarek William Saab.

Hon fördömde också regeringens behandling av henne och hennes familj och vänner.

- Jag har blivit systematiskt förföljd.

Venezuelas nya konstituerande församling har i ett dekret gett sig själv möjlighet att stifta lagar. Sent under fredagen fördömde USA detta i ett uttalande från landets utrikesdepartement.