Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Perus President Pedro Pablo Kuczynski, till höger, med den venezuelanske oppositionsledaren Julio Borges.

Venezuelas opposition vädjar till grannar

Att slänga bajs på säkerhetsstyrkorna är att använda "kemiska vapen", säger en regeringsföreträdare i Venezuela. Medan protesterna på gatorna fortsätter söker oppositionen stöd från andra länder.

Häromdagen använde demonstranter i Venezuela, som protesterar mot regeringen, "avföringsbomber" mot säkerhetsstyrkorna. De hemmagjorda vapnen har kallats för "poopootov cocktails", en ordlek med molotovcocktails (brandbomber).

Regeringsföreträdaren Mariely Valdez kallar användandet av avföring för ett brott som måste ge hårda straff.

- Användningen av kemiska vapen, i det här fallet avföring från människor och djur, får konsekvenser. Det kan spridas i vattnet och orsaka förgiftning, säger hon i statlig tv.

Ber andra länder

Sedan den 1 april har de dagliga sammandrabbningarna mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor lett till ett 40-tal dödsoffer. De som protesterar vill se nyval och anklagar president Nicolás Maduro för att tysta oppositionen.

Venezuelas oppositionsledare ber nu övriga länder i Latinamerika att sätta press på Maduro för att få regeringen att gå i en mer demokratisk riktning.

Förlorat allierade

Oppositionsledaren Julio Borges har varit i Lima för att träffa den peruanske presidenten Pedro Pablo Kuczynski, en av Maduros största kritiker bland ledarna i Latinamerika.

Kuczynski sade efter mötet att han inte vill lägga sig i ett annat lands interna angelägenheter, men att länder i regionen måste stötta Venezuelas folk och bidra med humanitär hjälp.

Det socialistiska styret i Venezuela, ett land som drabbats av en svår ekonomisk kris, har förlorat många allierade i närområdet på senare år sedan många latinamerikanska regeringar svängt åt höger politiskt.