Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Här vänder människor vid gränsen till Venezuela i staden Ureña på tisdagen.

Venezuelaner fast i Colombia

En grupp venezuelaner har hamnat i limbo i Colombia efter helgens sammandrabbningar mellan oppositionsledaren Juan Guaidós anhängare och Venezuelas nationalgarde vid flera gränsposteringar. De som befinner sig i Colombia kan inte ta sig tillbaka över den stängda gränsen.

Oppositionsanhängarna försökte få in lastbilar med humanitär hjälp från grannlandet Colombia men mötte hårt motstånd.

President Nicolás Maduro anser att hjälpsändningarna är en dimridå som syftar till att underlätta en amerikansk invasion och beslutade därför i lördags att stänga fyra broar som fungerar som gränsövergångar mellan länderna.

De stängda gränskontrollerna innebär att många av de venezuelaner som hade tagit sig till Colombia för att bistå arbetet med hjälpsändningarna nu inte kan ta sig tillbaka till sitt hemland.

Sover på gatan

Vissa verkar tveksamma inför att återvända, även om de skulle få möjligheten.

- Det som skrämmer mig är tanken på att åka tillbaka till mitt land eftersom vi är säkrare här än där, säger 71-åriga Nicolasa Gil, som tillbringat de senaste nätterna på gatan i den colombianska gränsstaden Cucuta.

En annan som inte kan återvända till sitt hem är 40-åriga Elizabeth Machua. Hon är colombian, men har bott i Venezuela de senaste 30 åren. Tidigare arbetade hon också där, men till följd av landets problem med hyperinflation har hon sedan en tid tillbaka jobbpendlat till Colombia för att få en lön som går att leva på.

I torsdags sade hon hejdå till sin treårige son innan hon lämnade honom på dagis för att som vanligt åka över till Colombia. Sedan dess har hon inte kunnat ta sig tillbaka. För närvarande sover hon på soffan hemma hos en kollega.

Går inte kontakta sonen

Machua säger att hon har svårt att nå barnvakten som tar hand om hennes barn. Och hon har inte lyckats nå fram till någon annan heller.

- Jag tror att de blockerar telefonsamtal.

Hon säger att hon är så arg att hon överväger att stödja en eventuell militär intervention för att avsätta Maduro, ett alternativ som USA:s president Donald Trump säger sig inte ha räknat bort.

- Det som måste ske, låt det ske.