Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Venezuelanska soldater vaktar gränsen mot Colombia vid bron Tiendita, nära staden Urena. Bild från 12 februari.

Venezuela skärper gränskontroller

Venezuelansk militär har skärpt gränskontrollerna mot Colombia, samtidigt som oppositionen anklagar president Nicolás Maduro för att stoppa den humanitära hjälpen till landet. Tusentals nya sätt måste till för att släppa in biståndet, manar oppositionen.

Nederländerna meddelar att man ska upprätta en biståndscentral på den karibiska ön Curaçao utanför Venezuelas kust. Nederländska myndigheter ska samarbeta om projektet med USA och oppositionsledaren Juan Guaidó, skriver utrikesminister Stef Blok på Twitter.

I Washington talade Guaidós representant Carlos Vecchio vid en internationell biståndskonferens och uppmanade det internationella samfundet att öppna "tusentals fönster" för den humanitära hjälpen.

Containrar på vägen

Nyhetsbyrån AFP:s journalister bevittnade på torsdagen hur godscontainrar placerades ut på vägen nära staden Urena i Venezuela. På andra sidan gränsen, i colombianska Cúcuta, väntar sedan en vecka flera ton med amerikansk nödhjälp.

Juan Guaidó utropade sig själv till interimspresident den 23 januari. Han åberopade den rätten som nationalförsamlingens ordförande eftersom oppositionen anser att Maduro inte är landets rättmätige president. Nederländerna är en av cirka 50 stater som erkänt interimspresidenten.

"Politiskt spektakel"

Nicolás Maduro, som vidhåller att landets ekonomiska kris beror på ökade sanktioner från USA:s sida, har kallat nödhjälpen ett "politiskt spektakel". Han menar att hjälpsändningarna kan vara första ledet i en amerikansk invasion.

Guaidó hävdade vid en stor demonstration i tisdags att humanitär hjälp kommer att släppas in i Venezuela den 23 februari. Han uppmanade dem som har anmält sig som frivilliga att organisera sig under helgen för att hjälpa till att föra in förnödenheterna.