Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under presskonferensen.

Venezuela flyttar oljebolag till Ryssland

Venezuela har beslutat att flytta en enhet från det statliga oljebolaget PDVSA från Lissabon till Moskva.

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez höll under fredagen en pressträff i Moskva tillsammans med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Efter ett möte mellan länderna kom också beskedet att Venezuela flyttar sin enhet av oljebolaget i Portugal till Ryssland.

- President Nicolás Maduro har gett order om att stänga PDSVA:s enhet i Lissabon och flytta kontoret till Moskva, säger Delcy Rodriguez, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland ger stöd till Maduro

Oppositionsledaren Juan Guaidó utropade sig till interimspresident i Venezuela den 23 januari. Omkring 50 länder med USA i spetsen stödjer Guaidó som landets rättmätige president medan Ryssland ställt sig på Nicolás Maduros sida.

Lavrov, sittandes bredvid Rodriguez under pressträffen, gav Ryssland sitt fortsätta stöd till Venezuelas sittande regering, med Maduro i spetsen.

- Ryssland kommer fortsätta att hjälpa de styrande i Venezuela att lösa de sociala och ekonomiska problemen, bland annat genom att tillhandahålla legitimt humanitärt bistånd, säger Sergej Lavrov.

Land i kris

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till 96 procent kom från oljan.

Landet lider nu av hyperinflation, är svårt sargat ekonomiskt och har brist på mat och mediciner. Runt tre miljoner människor har lämnat Venezuela till följd av krisen de senaste åren.

Samtidigt har president Maduro vägrat att släppa in humanitär hjälp i landet. Han hävdar att krisen beror på USA:s sanktioner och att hjälpsändningarna är ett politiskt verktyg och ett första steg mot ett militärt ingripande mot honom.