Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vill bo bra under toppmötet med USA:s president Donald Trump.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vill bo bra under toppmötet med USA:s president Donald Trump.

Vem står för Kims hotell i Singapore?

Efter många om och men verkar toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bli av den 12 juni. Men en sak är inte utredd – vem ska betala för Kims och hans delegations hotellnota i Singapore?

ANNONS
|

Nordkorea har krävt att ett annat land står för fiolerna, med hänvisning till de senaste årens tuffa ekonomiska sanktioner mot landet, skriver tidningen The Washington Post. En pikant detalj är att Kim kräver att få bo på det neoklassiska, palatsliknande lyxhotellet The Fullerton där en presidentsvit kostar över 52000 kronor natten.

Källor säger till The Washington Post att USA är öppet för att täcka kostnaderna, men oroligt för att det kan ses som en förolämpning gentemot Pyongyang. Man överväger därför att be värdlandet Singapore ta notan.

- Ett ironiskt och talande avsteg från Nordkoreas krav på att behandlas jämlikt, säger Scott Snyder, Koreaexpert på tankesmedjan Council on Foreign Relations, till tidningen.

ANNONS

Parallellt uppges organisationen Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican, ha erbjudit sig att betala för hotellkostnaderna. Ican fick Nobels fredspris i fjol och är villigt att använda en del av prispengarna för att "stödja fred på den koreanska halvön och en kärnvapenfri värld", enligt ett uttalande som publiceras av nyhetskanalen CNN.

TT

ANNONS