"Vattnet steg tre meter"

ANNONS
|

Anna Wahlström bor sedan fem år i norditalienska Genua där hon jobbar för ett danskt företag. När GP når henne per telefon pågår uppröjningsarbetet efter katastrofen. Sirener från ambulanser och brandbilar hörs i bakgrunden.

Det var vid i fredags som vattenmassorna träffade Genua, en stad av Göteborgs storlek.

- Det började regna i fredags morse. Dropparna var som bollar av vatten.

På lunchrasten var hon ute och promenerade med ett par vänner och fick ett sms från pojkvännen Matteo som var hemma. Den mindre av stadens två floder rämnade och vattnet spolade bort stora delar av gatan där de bor. Marassi, där hennes hus ligger, var ett av de bostadsområden som lades under vatten.

ANNONS

- Vattnet i floden steg från en meter till fyra meter, säger hon.

Sex personer dog när de dränktes av vattenmassorna.

- De flesta var på väg till skolan för att hämta sina barn.

Tunneln till tågstationen Brignole i närheten av hennes hus fylldes med vatten. Några personer sveptes med men kunde räddades av andra.

Annas hus klarades sig mirakulöst nog oskatt. Runt omkring var förödelsen stor.

- Jag befinner mig i något slag chock, säger hon.

Från terrassen på sjätte våningen kunde Anna på söndagen se hur folk med för hand försökte tömma drabbade byggnader på lera med hjälp av hinkar.

- Ungdomar kommer i grupper på 10-20 personer med spadar beredda att gå in i skolor och på tågstationen, säger hon.

Bland stadens invånare växer vreden över myndigheternas hantering. Vreden riktas bland annat mot stadens borgmästare Marta Vicenzi för att skolorna var öppna när översvämningsvarning utfärdats.

Flera italienska orter har drabbats av översvämning och rapporter har kommit in om totalt 16 dödsoffer hittills, enligt nättidningen Euronews.

I Neapel ställdes fotbollsmatchen mellan Napoli och Juventus in på grund av översvämningsrisken medan turistmålet Pompeji tillfälligt stängdes för besök. Samtidigt tilltog oron för att floden Po i norra Italien skulle svämma över. De italienska myndigheterna har beordrat evakuering i Alessandriaområdet norr om Genua.

ANNONS
ANNONS