Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chanel har avslutat all verksamhet i Ryssland. Bilden är från butiken i Stockholm. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Chanel har avslutat all verksamhet i Ryssland. Bilden är från butiken i Stockholm. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Varumärkena som stannar i Ryssland

Modehuset Chanel stängde ner all sin verksamhet i Ryssland när kriget mot Ukraina var ett faktum.
Hundratals andra företag har gått samma väg – men inte alla.
Giorgio Armani och Lacoste är två av företagen som har kvar verksamhet i landet.

Efter att Ryssland den 24 februari gick in i Ukraina och startade ett väpnat krig har över 750 internationella företag lämnat landet och avslutat sina verksamheter, enligt statistik från Yale University.

När det franska modehuset Chanel i början av april meddelade att de stänger alla sina butiker och stoppar all internethandel till Ryssland skapade det starka reaktioner bland ryska influencers.

”Vi kommer inte att leverera varor till Ryssland, vi kommer stänga våra butiker och vi har redan stängt ner internethandeln”, skrev Chanel i ett uttalande i samband med nedstängningen.

Enligt tidningen MailOnline, påstod flera ryska influensers att de blivit stoppade från att handla i varumärkets butiker även i andra länder, så som Dubai. Det ledde bland annat till att några av dem klippte sönder Chanel-produkter och la ut det på Instagram.

Men lyxvarumärket Chanel är långt ifrån det enda företaget som tagit avstånd från Rysslands handlingar.

Företagen som lämnat Ryssland

Det amerikanska universitet Yale har sammanställt en lista över hur olika internationella företag agerat under kriget.

Bland företagen som avslutat all sin verksamhet i landet återfinns bland andra klockföretaget Rolex, det franska modehuset Hermés, det kanadensiska klädföretaget Canada Goose, den tyska biltillverkaren Mercedes-Benz och den österrikiska glaskristall-tillverkaren Swarovski.

En annan kategori på universitets lista är ”Köper tid”, företag som pausat sin verksamhet. Där hittar man bland annat hotellkedjan Hilton, det franska skönhetsmärket Yves Rocher och det kinesiska teknikföretaget Huawei.

”Business as usual” eller ”affärer som vanligt” är kategorin med företag som fortsatt har full verksamhet i Ryssland. Där återfinns ett par stora modehus.

Giorgio Armani stannar kvar i landet

Giorgio Armani är ett av de mer exklusiva modehusen som finns representerade på listan. Det italienska lyxmärket har inte avslutat affärerna i landet. Däremot gjordes en tyst markering på Milanos modevecka när hela Armanis visning hölls utan musik av respekt för offren.

Demonstranter utanför Armanis lokaler inför modeveckan i Milano tidigare i år. Bild: Luca Bruno
Demonstranter utanför Armanis lokaler inför modeveckan i Milano tidigare i år. Bild: Luca Bruno

Inte heller de franska varumärket Lacoste eller postorderföretaget La Redoute från samma land har stängt ner. Det italienska varumärket Calzedonia och koncernen Global Fashion Group finns också kvar i Ryssland.

Tidigare har modetidningen ukrainska Vogue gått ut på sociala medier och vädjat till modeföretag att ta avstånd och avsluta alla sina samarbeten med Ryssland.

LÄS OCKSÅ: Ryska influencers rasar efter nobben från lyxmärket

LÄS OCKSÅ: Lyxmärket Cartier höjer priserna

LÄS OCKSÅ: Även lyxmärkena lämnar Ryssland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.