Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Varning: Mobilen ger dig gamnacke

Vi tillbringar mellan två och fyra timmar med vår telefon varje dag. Ofta böjer vi nacken för att få en bättre koll. Ny rapport varnar för kronisk värk.

Människan är skapad för att ha huvudet upprätt. När du böjer huvudet för att få bättre koll på din mobil utsätts nacken för hårda påfrestningar. Detta enligt forskning som har gjorts av Dr. Kenneth Hansraj, på New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine. Forskningen kommer att presenteras i tidskriften Surgical Technology International.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi tillbringar två till fyra timmar varje dag med att ha huvudet böjt över telefonen. Det blir 700 till 1 400 timmar per år. Det genomsnittliga huvudet hos en vuxen person väger fem till sju kilo och när det böjs ökar påfrestningen på nacken på grund av gravitationen.

Forskningen visar att om du böjer huvudet 60 grader för att få en bättre koll på din telefon ökar trycket på ryggraden, den del som är över axlarna, med 27 kilo. Det är mer än vad en genomsnittlig sjuåring väger.

"Vikten som belastar ryggraden ökar dramatiskt när huvudet böjs framåt i varierande grader" skriver författarna i sin studie och fortsätter:

"Förlust av den naturliga kurvaturen av halsryggen leder till stegvis ökade spänningar kring halsryggen. Dessa spänningar kan leda till tidigt slitage, degeneration och eventuella operationer."

Även om man inte böjer nacken så mycket som 60 grader ökar trycket på nacken. Det räcker med 15 grader och huvudet väger 12 kilo och böjer man det 30 grader ökar vikten till 20 kilo.

Rekommendationen för att undvika skador är enkel - ha en god hållning.

Forskarna definierar bra hållning som att öronen ska gå i linje med nacken och att skulderbladen ska vara indragna.

Dålig hållning har kopplats till en rad medicinska problem som till exempel huvudvärk och andra neurologiska problem. Böjd nacke vid användande av mobilen kan enligt forskarna leda till kronisk värk.

Det är därför Dr. Kenneth Hansraj vill lyfta problemet med användandet av mobiltelefoner.

"Eftersom det är nästa omöjligt att undvika tekniken som orsakar dessa problem, bör individerna anstränga sig för att titta på sina telefoner med en neutral nacke och undvika att spendera timmar varje dag böjda över telefonen" skriver han i studien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.