Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt medieuppgifter i höstas hade morddömde Peter Madsen haft besök av fyra olika kvinnor som han inte kände sedan tidigare. Det har lett till en debatt som kan sluta med lagändring. Arkivbild.

Varnar för dejtingförbud för livstidsdömda

I Danmark finns planer på att frånta livstidsfångar möjligheten att lära känna nya människor. Orsaken är uppmärksamheten kring morddömde Peter Madsen, som sägs ha dejtat i fängelset. Förslaget väcker kritik.

- Jag tycker att det är oerhört att några av de människor som har begått några av den värsta sortens brott kan hålla i gång sin dejtingtillvaro i fängelset, säger Peter Kofod, Dansk Folkepartis rättspolitiska talesperson.

Nu kommer ett förslag till beslut i frågan att läggas fram i det danska folketinget, som sedan ska utredas vidare innan det blir slutgiltig omröstning. Möjligheten att skapa nya relationer utanför fängelset ska enligt förslaget begränsas, men besök av familj och gamla vänner ska fortsatt vara tillåtna.

Upprinnelsen var medierapporteringen kring Peter Madsen, som dömts till livstids fängelse för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall ombord på en ubåt. Enligt medieuppgifter i höstas hade Madsen haft besök av fyra olika kvinnor som han inte kände sedan tidigare.

Facket varnar

Fængselsforbundet, som representerar anställda inom bland annat kriminalvården, höjer ett varnande finger.

- Vi kan redan i dag se att intagna som inte har ett familjeliv har det otroligt hårt i fängelserna, säger förbundssekreterare Bo Yde Sørensen.

Risken är att livstidsfångar blir desperata om de inte har den säkerhetsventil som kontakten med omvärlden kan vara, menar han. I slutänden kan det gå ut över personalen.

- Det kan leda till hot mot personalen, hot mot andra intagna, våld, självskadebeteende, självmord och överfall inne i fängelserna, säger han.

Livstidsdömda i Danmark brukar släpps fria efter i snitt 16–17 år. Också av den anledningen är det viktigt att människor under fängelsetiden inte förråas, framhåller fackförbundet.

Stor uppbackning

Socialdemokraterne har ställt sig bakom förslaget och Venstre och Konservative, som båda är i regeringsställning, vill att frågan utreds.

- Det ska sättas några gränser. Det är jag helt enig med Dansk Folkeparti om. Vi ska undersöka vilka möjligheter som finns, säger Venstres rättspolitiske talesperson Preben Bang Henriksen.

Justitieminister Søren Pape Poulsen (Konservative) anser att debatten är viktig.

"Livstidsfångar, som har begått värsta tänkbara brott, ska inte använda fängelserna som dejtingcentraler. Det är stötande för de anhöriga, som dagligen ska leva med minnet av de brott som begåtts", skriver han till nyhetsbyrån Ritzau.