Mount Everests basläger. Rekordmånga klättrare kommer i år försöka nå toppen på världens högsta berg vilket kan få dödliga konsekvenser. Arkivbild.
Mount Everests basläger. Rekordmånga klättrare kommer i år försöka nå toppen på världens högsta berg vilket kan få dödliga konsekvenser. Arkivbild.

Varnar för dödliga köer på Mount Everest

De närmaste veckorna kommer rekordmånga klättrare försöka sig på att nå världens högsta bergstopp, Mount Everest. Erfarna klättrare befarar att det till och med kan bildas köer upp mot toppen, vilket i värsta fall kan få dödliga konsekvenser – och berget har nu krävt två nya dödsoffer.

ANNONS
|

Totalt 373 utländska klättrare har i år fått tillstånd av nepalesiska myndigheter att bestiga Everest från sydsidan i Nepal. Eftersom samtliga går upp med minst en nepalesisk bergsguide innebär det att mer än 750 personer kommer att ge sig upp mot den 8848 meter höga toppen de närmaste veckorna.

- Antalet klättrare med tillstånd för Everest denna vår är det högsta någonsin, säger Durga Dutta Dhakal, talesperson för Nepals turistdepartement, till AFP.

ANNONS

Och redan har berget krävt nya offer. En schweizisk klättrade omkom tidigare i veckan, och nu har också en nepales dött, sannolikt av hjärtattack, vid baslägret. Den 85-årige mannen försökte slå en 80-årig japan som den äldste hittills på toppen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Vädret avgörande

De senaste tio åren har antalet klättrare som försökt sig på att nå toppen av Everest ökat stadigt. Och i takt med att antalet klättrare växer, växer också oron för att rusningen till berget ska äventyra säkerheten. Och hur säkra, eller osäkra, årets klättringar blir beror på hur många dagar som vädret tillåter toppförsök. Normalt är det mellan 6 och 16 dagar varje år som tillåter klättring.

"Det bästa scenariot för 2017 är att vi får många dagar med gynnsamt väder så att trängseln kan spridas ut. Om det blir som 2012 med fyra eller till och med sex (dagar) kan vi förvänta oss rekordmånga dödsfall och köldskador" skriver klättraren Alan Arnette på sin blogg.

Viktig inkomst

Men Ang Tsering Sherpa, ordförande för Nepals klättringsförbund, försöker tona ner riskerna och säger att man tagit lärdom från problem som varit tidigare år.

- Om det är för många klättrare som planerar att ta sig upp samma dag kommer vi att försöka schemalägga dem så att det inte blir trafikstockningar, säger han.

ANNONS

Risken med köer på berget är att klättrare får slut på syre eller drabbas av köldskador. Förra året omkom fem personer på Mount Everest medan 443 lyckades ta sig upp till toppen från Nepalsidan och närmare 200 tog den norra vägen i Tibet till toppen.

Inkomsterna från bergsklättringen är viktiga för det fattiga Nepal. Enbart klättringsavgifterna från utländska bestigare, cirka 105000 kronor per person, inbringar i år närmare 40 miljoner kronor. Därutöver tillkommer de pengar som klättrarna spenderar på bergsguider, transporter, hotell och annat.

Oerfarna klättrare

Äventyraren Robin Trygg, som besteg Mount Everest 2011, säger att trängseln på berget är farligast för oerfarna klättrare. Och de kan vara ganska många.

- Jag har sett människor som inte ens vetat hur man sätter på sig en klättersele och har blivit erbjuden pengar för att hjälpa okunniga klättrare upp, säger han till TT.

Enligt Washington Post föreslog Nepals regering 2015 att man skulle införa restriktioner för vilka som får ta sig upp på berget. Bland annat föreslogs kunskapskrav och en undre åldersgräns på 18 år och en övre på 75 år. Men ännu har inga beslut fattats.

ANNONS

- Det är en jättebra idé. Det tvingar folk att komma dit och vara förberedda, säger Robin Trygg.

TT

Fakta: Klättring på Mount Everest

Försöken att nå Mount Everests topp 8848 meter över havet inleddes på 1920-talet när Tibet öppnades. En brittisk expedition nådde minst 8500 meter 1924.

På 50-talet öppnades även Nepal för utlänningar och därifrån nådde nyzeeländaren Edmund Hillary och nepalesen Tenzing Norgay som första människor toppen den 29 maj 1953.

Japanskan Junko Tabei var den första kvinna som nådde toppen den 16 maj 1975.

Den första svensk som lyckades bestiga Mount Everest var Mikael Reuterswärd den 11 maj 1990.

Källa: NE

ANNONS