Turkiets försvarsminister Hulusi Akar. Arkivbild.
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar. Arkivbild.

Varnar för att Idlib kan bli nytt Aleppo

Syriska regeringsstyrkor och ryska allierade har utökat attackerna mot den rebellkontrollerade Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Nu varnar Frankrikes FN-ambassadör Francois Delattre för att Idlib riskerar att bli ett nytt Aleppo.

ANNONS
|

- Om det händer kommer vi att ha en humanitär katastrof där – det står klart – och dessutom kommer det att förstöra utsikterna för en politisk process som vi alla vill få till, sade han när FN:s säkerhetsråd diskuterade frågan.

Regimsidans attacker 2016 krävde många tusen liv i Aleppo och lämnade den historiska staden i ruiner.

ANNONS

"Djupa oro"

Säkerhetsrådet träffades bakom stängda dörrar på initiativ av Belgien, Kuwait och Tyskland som leder rådets försök att hantera den humanitära krisen i Syrien.

- Vi uttrycker vår djupa oro för en potentiell humanitär katastrof i händelse av en fullskalig militär operation i Idlibzonen, sade Marc Pesteen, Belgiens FN-ambassadör, till reportrar efter mötet.

Inga omvälvande förslag väntades från mötet, inte minst på grund av Rysslands vetorätt i rådet. Också Kina ska under mötet ha opponerat sig mot Pesteens uttalande.

Idlib har besparats större regimoffensiver efter ett avtal om nedtrappning och upprättandet av en buffertzon som slöts i Kazakstans största stad Astana mellan Ryssland och Turkiet i september. Men sedan den terrorstämplade alliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) tog full kontroll över området i januari har angreppen intensifierats.

Sjukhus och skolor

Nu har cirka 150000 människor drivits på flykt i Idlib på bara en vecka. Sedan den 29 april har tolv vårdinrättningar, varav två stora sjukhus, samt flera skolor träffats i anfallen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Även Turkiets försvarsminister Hulusi Akar pekar på den humanitära situationen och pekar finger mot Moskva.

ANNONS

- Vi förväntar oss att Ryssland vidtar effektiva och beslutsamma åtgärder för att upphöra med sina attacker i södra Idlib och omedelbart återgår till de gränser som beslutades i Astana-avtalet, säger Akar.

TT-AFP

ANNONS