Vargstammen i Danmark har fått tillökning. Vargen på bilden är dock norsk. Arkivbild
Vargstammen i Danmark har fått tillökning. Vargen på bilden är dock norsk. Arkivbild Bild: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Vargkull född i Danmark

ANNONS

För tredje gången sedan vargen återinvandrade till Danmark 2012 har en vargkull fötts i landet. Bilder från en viltkamera visar att en kull på minst tre valpar har fötts i Klelund Plantage, ett skogsområde på södra Jylland, skriver danska Miljøstyrelsen i ett pressmeddelande.

Valparna beräknas vara födda i början av maj och det kan inte uteslutas att det finns fler i kullen än de tre som syns på bild. Både 2017 och 2019 föddes vargvalpar i Danmark, bägge kullarna i Ulfborg på västra Jylland.

Bo Håkansson, biolog vid Danmarks Naturfredningsforening och medlem av miljödepartementets varggrupp gläds åt tillökningen.

– Det betyder ju att den vildaste natur man kan föreställa sig – vargarna – kommer tillbaka. Det är vi självklart riktigt glada över, eftersom vargarna har en viktig roll i naturen, säger han.

ANNONS

Vargen är fredad i Danmark. En man som 2018 sköt ihjäl en varg i Ulfborg dömdes till 40 dagars fängelse.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS