Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vy över Lake Michigan i Chicago på onsdagen.

Vargavädret i Amerika "nästan som på Mars"

Den arktiska kylan håller delar av Nordamerika i ett järngrepp. Frågan är om vintern inte är behagligare på Mars, muttrar man i kanadensiska medier.

Över ett tiotal dödsfall skylls på den så kallade polarvirveln som dragit ner över Kanada och USA.

- Det handlar om historisk kyla, säger Chicagos borgmästare Rahm Emanuel.

I staden har kvicksilvret varit nere på kring minus 30 grader, vilket med vindfaktorn kan kännas som minus 46 grader Celsius.

Det är lägre temperaturer än i Alaska, och även värre än i Antarktis, där det i och för sig är sommar nu.

Eldar tågräls

I Chicago har man tänt eldar längs med rälsen på stadens pendeltågslinjer, rapporterar nyhetskanalen CNN. Det syftar till att värma upp metallen i skenorna, som drar ihop sig så pass mycket i den extrema kylan att skenorna slits isär.

Myndigheter har varnat för "livsfarliga temperaturer" med risk för köldskador på blottlagd hud efter bara fem minuter. På flygplatsen O'Hare i Chicago tillåts anställda bara arbeta 15-minutersskift utomhus, vilket lett till kraftiga förseningar, skriver nyhetsbyrån AFP.

På sociala medier postas vinterbilder – allt från den frusna sjön Lake Michigan till en portion nudlar som ser ut som att ha frusit i luften – under hashtaggen #Chiberia (en blandning av Chicago och Sibirien)

Den värsta kylan väntas dock dra sig undan till helgen. Chicago kan rentav få upp till 11 plusgrader, en temperaturskillnad på 40 grader, inom bara ett par dagar.

Värre än Mars

Värre är det i Kanada, där onsdagens förstaplacering i köldligan gick till Key Lake i Saskatchewan, där termometern även utan vindfaktor stannade på minus 47 Celsius.

Kanadensiska Global News jämför det med Nordpolen, där prognosen lyder minus 32 grader, och Sibirien, som har kring 20 minusgrader. Sajten frågar sig om man är värre utsatt än på Mars. Där går nattemperaturen visserligen ner till kring minus 70, men på dagen kan det bli behagligare minus 7 grader. "En eftermiddag på den röda planeten låter inte så dumt jämfört med Winnipeg", skriver reportern.