Jussi Halla-aho, Sannfinnländarnas nyvalde partiledare. Arkivbild.
Jussi Halla-aho, Sannfinnländarnas nyvalde partiledare. Arkivbild.

Var accepterade trots alla hatbrott

ANNONS
|

- Det är lite motsägelsefullt, man kunde ha agerat mycket tidigare mot Sannfinländarna, säger Ann-Cathrine Jungar, docent och lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Hon exemplifierar med flera uttalanden från högt uppsatta politiker inom Sannfinländarna: "Muslimer ska utvisas", "invandring av muslimer begränsas", "alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer". Flera har också fällts för hatbrott. Men inte förrän nu, när Jussi Halla-aho, en av dem som fällts för sina uttalanden, valts till partiledare, säger de andra partierna stopp.

ANNONS

"Mjuka nypor"

- Timo Soini, den förre partiordföranden, har haft väldigt mjuka nypor och sagt att man måste förstå, och från många av de etablerade partierna har det funnits en acceptans för sådana här representanter. Man har sett det som en intern partiangelägenhet, förklarar hon.

Ann-Cathrine Jungar har studerat högerpopulistiska partier i Norden och beskriver Sannfinländarna, Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti som delar av samma politiska familj: De delar värderingar som är EU- och invandringskritiska, hyllar lag och ordning samt traditionella familjevärderingar. De senaste tio åren har Sannfinländarna och Sverigedemokraterna blivit allt mer lika.

Men de kommer från helt olika håll – Sannfinländarna har sina rötter i ett litet agrarpopulistiskt parti, Finska landsbygdspartiet som bildades 1959. Detta parti vann stöd hos småbrukare på landsbygden som drabbades av ekonomisk omvandling och industrialiseringen under 60- och 70-talen. De satt i regering under 80-talet.

Har radikaliserats

Den här bakgrunden gör att partiet haft legitimitet på ett helt annat sätt än Sverigedemokraterna, som i stället fått arbeta för att bli accepterade i de fina salongerna. Medan Sverigedemokraterna har modererat sin politik har Sannfinländarna radikaliserats, enligt Ann-Cathrine Jungar.

ANNONS

- Radikaliseringen av Sannfinländarna har kunnat ske rätt så obemärkt eftersom de hade legitimitet sedan tidigare, säger Ann-Cathrine Jungar.

Genom att Timo Soini välkomnade personer från andra nationalistiska grupper så växte Sannfinländarna och deras agenda blev mer radikal när det gällde invandring, kritik av multikultur och islam. Bara i år har två politiker ur partiet fällts för hatiska uttalanden.

- Därför blir det ganska märkligt att bara för att Halla-aho valts till ordförande så blir det plötsligt en fråga. Han var ju EU-parlamentariker innan, har suttit i riksdagen sedan 2011 och varit utskottsordförande, påpekar Ann-Cathrine Jungar.

TT

Fakta: Flera av partiets representanter dömda

Den nyvalde partiordföranden dömdes 2012 för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid för ett blogginlägg han gjort 2008. Där hävdar han bland annat att islam är en religion som godkänner pedofili och antydde att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier, konstaterade Högsta domstolen.

Sebastian Tynkkynen, tidigare ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom, dömdes i våras för hatbrott efter ett uttalande om muslimer.

Teuvo Hakkarainen, riksdagsledamot, dömdes i början av året för hets mot folkgrupp. Under helgens partikongress valdes han till andre vice ordförande för Sannfinländarna.

Sannfinländarna gjorde ett succéval 2011, då de efter Eurokrisen kunde locka många EU-kritiska väljare. Det blev då tredje största parti.

Svenska språket är också en viktig fråga för Sannfinländarna – partiet vill att svenskan i stället för nationalspråk ska bli klassat som minoritetsspråk.

Källa: Svenska Yle

ANNONS