Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vapnet hade inte tillåtits i Sverige

Det halvautomatiska geväret som Anders Behring Breivik använde var tillverkat för militära ändamål. Därför hade han inte fått ha det som jaktvapen i Sverige.

Den svenska vapenlagen kräver synnerliga skäl för att tillåta helautomatiska vapen hos privatpersoner. Bland annat måste den sökande ha utmärkt sig som en god skytt och ha varit aktiv medlem i en förening en längre tid. Personen måste också enligt polisens föreskrifter ha "mycket stort behov" av ett eget automatvapen och då krävs att man är en framstående tävlingsskytt som i flera år hört till eliten.

K-pist på väg bort

Den misstänkte massmördaren i Norge ska ha ansökt om licens till sitt halvautomatiska gevär med rådjursjakt som motivering.

– Det hade inte funkat i Sverige, säger Lars Tonneman, chef för polisrättssektionen på Rikspolisstyrelsen.

– Det här vapnet som han använde hade tydligen ursprungligen tillverkats för militärt ändamål. För det vapnet hade han inte kunnat få tillstånd här.

Drygt 2 500 privatpersoner i Sverige har tillstånd för kulsprutepistol. Enligt Svenska skyttesportförbundet är de flesta av dem hemvärnsmän och militärer som också tävlar privat. Förbundsordförande Jimmy Persson säger att k-pist är den enda typ av automatvapen som förekommer.

– Och där utfärdas inga nya licenser. Det är ett arv från Försvarsmakten att det finns svenska mästerskap i k-pist, det är den enda gren vi har som är helautomat och den är på väg ut, säger han.

Jimmy Persson menar att det är enklare att få licens för automatvapen i Norge än i Sverige.

– De har en mer liberal syn på dem eftersom hemvärnet varit mer involverat i skytterörelsen där.

Liknande vapenlagar

Lars Tonneman tycker att de nordiska länderna på det stora hela har samma inställning till skjutvapen.

– De är snarlika, sedan finns det säkert detaljnivåer som avviker från varandra. Vi har årligen nordiska vapenmöten där ländernas justitiedepartement och rikspolisstyrelser träffas och försöker harmoniera vår tillämpning, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.