Konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien har stoppats genom rysk medling. Arkivbild.
Konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien har stoppats genom rysk medling. Arkivbild. Bild: Emrah Gurel/AP/TT

Vapenvila utlyst efter rysk medling i Kaukasus

Eldupphör har förklarats mellan Armenien och Azerbajdzjan efter rysk medling. Uppgörelsen kom efter dagar av eskalerande konfrontationer mellan de två länderna.

ANNONS

Uppgiften kom från Armenien, som hänvisade till medling som genomförts av Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu, skriver AFP.

Den ryske försvarsministern uppgav själv att han talat med båda sidor på tisdagskvällen, rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax. Han ska då ha uppmanat båda sidor att omedelbart avbryta handlingar som kan provocera fram en eskalering av krisen.

Påtryckningar gjordes även från EU och FN i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan. Men det är Ryssland som har stort inflytande hos båda parter i konflikten.

Flera döda

Sjojgus samtal kom i samband med att Armenien vädjat om rysk hjälp. Länderna har sedan länge ett avtal om att hjälpa varandra, men Ryssland upprätthåller också sin relation till Azerbajdzjan och har tidigare framför allt försökt anta en medlarroll.

ANNONS

Under tisdagen kom det uppgifter från armeniskt håll att 15 armeniska soldater dödats. Försvarsdepartementet meddelade senare att det endast var ett dödsfall. Ytterligare tolv soldater uppges ha tillfångatagits.

Azerbajdzjan, som inte har informerat så mycket om dödsfall vid tidigare strider, meddelar att två azeriska soldater har skadats. Det azeriska utrikesdepartementet gjorde tidigt gällande att upptrappningen bör skyllas på Armenien.

Landsväg stängd

I söndags kom anklagelser från båda länderna om att skott avlossats från motsatt sida i konflikten. Då florerade också uppgifter om att den enda landsvägen som går mellan Armenien och Nagorno-Karabach hade stängts. Det var på tisdagskvällen oklart om landsvägen åter öppnat.

Förra året utkämpades ett krig i och om utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Minst 6 500 människor dödades och Azerbajdzjan segrade klart, med stöd från Turkiet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS