Fortsatt oro. Regimtrogna soldater söder om Aleppo i går. Strider rapporteras dagligen och spänningen ökar mellan de båda arkitekterna bakom vapenvilan, Ryssland och USA.
Fortsatt oro. Regimtrogna soldater söder om Aleppo i går. Strider rapporteras dagligen och spänningen ökar mellan de båda arkitekterna bakom vapenvilan, Ryssland och USA.

Vapenvila med krig varje dag

Analys: Vapenvilan i Syrien är inte död, enligt USA:s utrikesminister. Men attacker skördar nya offer hela tiden. Amerikaner och ryssar skyller på varandra. Samarbetet i kampen mot Islamiska staten, IS, känns lika fjärran som en fred.

ANNONS
|

"Världen står inför ett "nu eller aldrig"-läge i Syrien", sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon när han öppnade ett krismöte i säkerhetsrådet i går. Syftet: att försöka rädda en bräcklig, om ens existerande, vapenvila.

USA:s utrikesminister John Kerry kritiserade sin ryske kollega Sergej Lavrov. Att lyssna på honom, sade han, kändes som ett befinna sig i ett "parallellt universum", rapporterade Reuters.

Kerry ville ha en förbudszon för syriskt stridsflyg över delar av Syrien för att minska spänningarna och göra det möjligt att distribuera hjälp till nödställda.

Lavrov krävde en grundlig opartisk utredning av attacken mot en FN-konvoj utanför Aleppo i måndags. Han lovande dela med sig av den information som Ryssland har.

ANNONS

Det är snart två veckor sedan Kerry och Lavrov lade fram sin plan. Huvudpunkterna:

En vapenvila mellan alla parter i konflikten från den 12 september. Anfall mot jihadiströrelser som IS undantogs.

Humanitärt bistånd skulle föras in i belägrade städer och områden under säkra förhållanden.

Efter minst sju dagar av minskat våld skulle USA och Ryssland etablera ett gemensamt center för att samordna anfall mot IS och Nusrafronten, som har bytt namn och i varje fall var al-Qaidas syriska gren.

Det lät som ett genombrott och öppnade för en fredsprocess.

Strider och angrepp har dock inträffat dagligen. USA-alliansens flyg har angripit syrisk militär. Många dödades. Enligt Pentagon var det ett misstag i tron att det var IS-stridande.

Den syriska militären kallade det en "farlig och vulgär attack mot den syriska staten". USA och dess allierade anklagades för att stötta IS. Det upprepades av Rysslands FN-ambassadör i hårda ordalag.

I FN-konvojen i måndags förstördes minst 18 lastbilar med hjälp till närmare 80 000 människor. 20 personer dog, däribland syriska Röda halvmånens lokale platschef. FN och Röda korset ställde in sina hjälpsändningar. De fullastade fordonskolonnerna står kvar vid gränserna.

USA håller Ryssland ansvarigt. En källa i den amerikanska administrationen uppger för BBC att två ryska stridsflygplan deltog i attacken.

ANNONS

Detta tillbakavisar dock ryssarna. Vare sig ryska eller syriska flygplan var inblandade. Sergej Lavrov upprepade i går att det var ett granatangrepp, snarare än en flygbombning. Enligt ryska militärer visar brist på kratrar och skadorna på fordonen att det inte är flygbomber. En annan och delvis motsägelsefull rysk uppgift: Det fanns en amerikansk drönare i området.

Efter ett möte om Syrien i måndags sade John Kerry: "Vapenvilan är inte död". I går tvivlade han på Rysslands goda vilja. Med självrannsakan sade han dock att alla visar sig "bedrövligt otillräckliga" i arbetet med att förmå de stridande att förhandla.

Sent i tisdags kom nyheten om att ännu en klinik bombats sydväst om Aleppo. Bland dödsoffren: minst fyra medicinska hjälparbetare. En sjuksköterska fick kritiska skador.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO genomfördes 135 attacker mot kliniker i Syrien förra året. Inget land är farligare för vårdpersonal i världen.

Det stora problemet i de rysk-amerikanska relationerna är att länderna står långt ifrån varandra i världspolitiken. Det är ett maktspel och liknar ett nytt kallt krig. Agendor och lojaliteter är olika, misstron och misstänksamheten betydande.

I Syrienkonflikten stöder Vladimir Putin president Bashar al-Assad, medan Barack Obama står bakom rebellgrupper som kräver att Assad försvinner. Det är dock osannolikt att Putin nöjer sig med mindre än en seger, och USA står inför ett presidentskifte. Ryssland sänder nu ett hangarfartyg till Syriens kust i östra Medelhavet.

ANNONS

Så länge kriget pågår och hjälpen inte når ut, är begrepp som vapenvila närmast ett hån mot människor som lever i en över fem år lång mardröm. Natt och dag, utan slut, och med FN:s säkerhetsråd på en annan planet.

ANNONS