Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Högsta domstolen i USA ska ta sig an vapenfrågan. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vapenfrågan tillbaka i USA:s högsta domstol

Den har varit tyst om saken i nästan tio år. Men nu bryter USA:s högsta domstol tystnaden kring den grundlagsskyddade rätten att bära vapen – något som oroar förespråkare för strängare vapenlagar.

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning. Denna rätt bekräftades i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008. Och 2010 beslutades att det gäller på både statlig och federal nivå.

Sedan dess har domstolen inte velat ta upp några större fall gällande vapenkontroll. Men under måndagen ska de nio domarna närma sig ämnet igen. Domstolens sammansättning har dock förändrats sedan sist och numera har den en konservativ majoritet som i högre grad anses stödja vapenägares rättigheter.

New York i fokus

Fallet handlar om staden New York och en bestämmelse som innebar restriktioner rörande vart kring staden ägare med licens kunde transportera sina vapen. Lagen ändrades dock i juli och staden bad då högsta domstolen att inte ta upp frågan.

Men domarna har sagt att de vill höra de muntliga argumenten innan de bestämmer sig. Bakom stämningen står tre vapenägare och New Yorks lokala gren av National Rifle Association (NRA), en mäktig vapenlobbyorganisation som står den republikanske presidenten Donald Trump nära. De anser att New Yorks nu upphävda lagstiftning bröt mot USA:s författning.

– Jag tror att den (domstolen) kommer att förändra hur det andra tillägget tillämpas för alla som äger ett skjutvapen i vårt land, säger Romolo Colantone, en av målsägandena, till nyhetsbyrån Reuters.

Oro för beslut

Grupper som förespråkar strängare vapenlagar oroar sig över att domstolen kan komma att utfärda ett beslut som undergräver deras linje och i stället utvidgar rättigheterna för vapenägare. Varje år dödas närmare 40 000 människor av skjutvapen i USA, enligt nyhetsbyrån AFP.

Om domstolen går vidare med fallet väntas ett beslut i sommar.

Sofia Eriksson/TT

En demonstration mot vapenlobbyorganisationen National Rifle Association i USA. "Stoppa vapenvåldet" står det på plakatet. Arkivbild. Bild: David Goldman/AP/TT

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt att skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA).