Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En sibirisk myskhjort.

"Vampyrhjort" återvände - till halloween

Det är 60 år sedan den utrotningshotade myskhjorten setts till. Nu säger sig forskare återigen har träffat på det mytomspunna djuret.

Det är en studie gjord av Wildlife Conservation Society som rapporterar att man återigen har sett den ovanliga arten, Moschus cupreus, som tillhör familjen myskhjortar.

Moschus cupreus, som lever i bergsregioner i Kashmirområdet, har inte observerats på över 60 år. Nu rapporteras att den återigen skådats i Afghanistan. Senast forskare såg hjorten tros vara 1948, då en grupp danska forskare observerade den.

– Muskhjorten är en av Afghanistans levande skatter. Dessa sällsynta arter, tillsammans med mer kända djur som snöleoparder, är det naturliga arvet i denna kämpande nation, säger Peter Zahler, en av medförfattaren till Wildlife Conservation Societys rapport.

Det finns sju olika arter myskhjortar i världen, bland annat den sibiriska myskhjorten. Likt sina släktingar har moschus cupreus två långa huggtänder som påminner om ett par vampyrtänder.

Tänder används dock inte för att suga blod utan för att bekämpa andra hanar och imponera på honor under parningssäsongen.

Myskhjorten är utrotningshotad. En stor anledning är tjuvskyttar som jagar hjorten för sina doftkörtlar, som innehåller ett sekret som används för parfymer och traditionell medicin, främst i östra Asien.

Wildlife Conservation Society rapporterar att de sett djuret vid fem tillfällen den senaste tiden men att det varit omöjligt att fotografera det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.