GP träffade Alfred Bosch på Biskopsbron som leder från Palau de la Generalitat till presidentens bostad.
GP träffade Alfred Bosch på Biskopsbron som leder från Palau de la Generalitat till presidentens bostad. Bild: Sara Kollberg

Valtrötta spanjorer går till urnorna i nyval

Ultranationalistiska Vox ser ut att kraftigt gå fram i söndagens parlamentsval i Spanien och kan bli landets tredje största parti. Bidragande orsaker är spanjorernas valtrötthet, men också Katalonienkonflikten som överskuggar valet.

ANNONS

Söndagens nyval i Spanien är det fjärde valet på lika många år. Bakgrunden är att Pedro Sánchez som leder socialistpartiet PSOE inte lyckats bilda en regering efter segern i parlamentsvalet i april.

Nu är frågan om det här valet kommer att bryta dödläget i spansk politik? Enligt de senaste opinionsmätningarna kan det bli ett liknande resultat som i våras där PSOE vinner valet och blir största parti. Men enligt mätningarna får han inte tillräckligt med stöd för att skapa en majoritetsregering. PSOE behöver då återigen söka stöd från vänsteralliansen Unidas Podemos samt något eller ett par mindre katalanska och baskiska nationalistpartier.

ANNONS

– Då är man tillbaka på ruta ett igen, konstaterar statsvetare Berta Barbet Porta vid Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

PSOE och Podemos kunde inte komma överens efter vårens val och statsvetaren bedömer att samma sak kommer att upprepas.

– Det finns en brist på tillit och den har blivit värre. Sánchez tycker inte att Podemos är tillräckligt professionella och lojala för att sitta med i regeringen. Och Podemos litar inte på att Sánchez kommer att driva en vänsterregering, säger hon och fortsätter:

– Jag var mer optimistisk i våras där det verkade som att samarbetet med Podemos och PSOE skulle fungera bra. Men nu ser jag det motsatta där det handlar om tävling och inte samarbete.

LÄS MER:Våldsamma protester väcker oro i Katalonien

Hårda gränser mellan kandidaterna

Det märktes inte minst i måndagens viktiga partiledardebatt i statliga TVE, som följs av miljoner spanjorer, där partiledarna för de fem största partierna frågades ut. Det blev tydligt hur linjerna mellan dem är hårdare än någonsin.

Frågan som dominerade utfrågningen var Kataloniens självständighet som är stötestenen i söndagens val. Konflikten har återigen blossats upp efter att Högsta domstolen i Spanien i mitten av oktober dömde nio katalanska politiker och separatistledare till mångåriga fängelsestraff. Sedan dess hålls dagliga manifestationer i Barcelona mot fängelsedomarna.

För första gången deltog ytterhögerpartiet Vox under partiledardebatten och enligt bedömare klarade sig Vox partiledare Santiago Abascal sig bra. Men det är inte så konstigt med tanke på att Katalonien är ett tacksamt ämne för honom.

ANNONS

Han poängterade partiets mantra att Spaniens enhet är hotad och katalanerna måste fråntas sitt självstyre. Hänvisningar gjordes även till de senaste våldsamma protestscenerna från Barcelona.

– Katalonienfrågan kan leda till att Vox går framåt i valet, säger statsvetaren Berta Barbet Porta.

LÄS MER:Svenska politikern som vill fånga upp missnöjet vid den spanska kusten

Fördömer allt våld

Den katalanska regionpresidenten Quim Torra har kritiserats hårt för att inte tillräckligt ha fördömt våldet för tre veckor sedan. Men hans kollega, den katalanska utrikesministern Alfred Bosch, håller inte med.

– Torra har tydligt och bestämt fördömt all form av våld. Vi från den katalanska regeringen är emot våld, vare sig det utförs av demonstranterna eller polisen. Det var även mycket polisbrutalitet, säger han.

Alfred Bosch poängterar att de våldsamma protesterna snart lugnades ner när istället människor placerade sig emellan demonstranter och polis för att undvika sammandrabbningar.

– Det är så demonstrationerna har sett ut de senaste sju åren: fredliga människor som inte låter sig provoceras. Jag beundrar det, det är det Katalonien som jag är stolt över.

Samtidigt förstår Bosch folks ilska över hur den spanska regeringen hanterar självständighetsfrågan.

– Situationen är värre än någonsin, säger han och radar upp flera exempel:

– Det råder brist på demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har nio människor i fängelse som tillsammans dömts till hundra års fängelsestraff. Det på grund av att de organiserade en folkomröstning. Det är en skam för Spanien att detta kan hända under 2000-talet.

ANNONS

LÄS MER:Massprotester i centrala Barcelona

Tidigare krigskorrespondent

Alfred Bosch har bara varit regional utrikesminister i ett år, men har en lång politisk karriär bakom sig. Han är van vid att möta konflikter på nära håll när han under 1980- och 1990-talen reste runt i världen som frilansjournalist och rapporterade om bland annat libanesiska inbördeskriget och krigen i forna Jugoslavien.

En sak han lärde sig under de åren var att det bästa sättet att lösa konflikter är dialog.

– Det enda sättet att bryta det här dödläget om Katalonien är att vi sätter oss ner vid samma bord och pratar, säger Alfred Bosch.

I slutet av 2018 och i början av det här året var han mer positivt inställd till att Barcelonas och Madrids maktcentrum skulle börja prata med varandra.

– Vi kom överens om en gemensam formulering om att både den katalanska och den spanska regeringen ska anstränga sig för att hitta demokratiska lösningar. Det gav oss hopp, säger Alfred Bosch.

Men det grusades snart när rättegången mot de katalanska politikerna och separatistledarna inleddes i Högsta domstolen i februari. Alfred Boschs parti ERC, den republikanska vänstern, röstade samma månad mot Pedro Sánchez budgetförslag vilket var det som tvingade fram valet i våras.

LÄS MER:Här har högernationalistiska Vox sitt starka fäste

Skyller på Sánchez

Alfred Bosch ser att parterna är längre ifrån varandra än någonsin och lägger skulden på Sánchez. Från den spanska regeringen riktar man en liknande kritik mot Katalonien. Sánchez, som har hårdnat sin retorik om Katalonien, vägrar att sätta sig ner och prata med separatisterna så länge de inte släpper sitt krav på att det ska genomföras en formellt behörig folkomröstning om självständighet.

ANNONS
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. Bild: Virginia Mayo

Det är just detta som statsvetaren Berta Barbet Porta ser som huvudproblemet, att ingen är redo att rucka på sig en millimeter.

– Båda sidor säger att de vill prata med varandra och lösa situationen, men ingen av dem vill diskutera något annat än vad de redan har föreslagit. För att lösa situationen måste de ha en dialog om allt det som finns under bordet. Men det kommer att kräva tid. Och för att få tid för det kan vi inte ha valkampanjer och val hela tiden.

Hon syftar på att söndagens parlamentsval. Det finns en valtrötthet hos spanjorerna vilket kan spela extremhögern i händerna.

– Det finns en tydlig risk att människor väljer att inte rösta i valet. Det beror på att vi har haft många val under kort tid och folk tappar förtroende för politikerna. De som kan gynnas av det är mindre partier som Vox, säger Berta Barbet Porta.

LÄS MER:De är kandidaterna i Spanska valet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS