Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lokalvalet var en chans att visa sitt stöd för demokratiaktivisterna utan att delta i de våldsamma protesterna. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Valresultatet kan ge demokratikämpar ny kraft

En positiv överraskning som kan gjuta nytt mod i demokratirörelsen. Så summerar Hongkongkännaren Tim Rühling resultatet av lokalvalet i Hongkong.

I diskussionerna före lokalvalet talades det om att man kunde få en knapp majoritet för demokratisidan, kanske hälften av platserna. Resultatet blev bättre än vad någon i det lägret vågat hoppas.

– Man har sagt att ju högre valdeltagande desto högre siffror kommer det att bli för pro-demokraterna. Det här har varit ett tillfälle för de medborgare som inte vill delta i de våldsamma protesterna att uttrycka sitt stöd för rörelsen, säger Tim Rühling, som är verksam vid Utrikespolitiska institutet.

Ny kraft

Han tror att den mest omedelbara effekten av valresultatet är att det gjuter nytt mot i proteströrelsen.

– Nu ser de hur många som står bakom dem och det kan ge dem ny kraft.

Han är osäker på hur Kina kommer att reagera på valresultatet. Ett alternativ är att ta till mer våld mot protesterna. Ett annat att ge demokratikämparna någon symbolisk eftergift, eller försöka kompromissa i någon mindre känslig fråga i hopp om att protesterna dör ut.

– Men det mest troliga är att vi ser väldigt lite förändring. Jag tror inte att de helt förstår situationen i Hongkong och de bryr sig inte speciellt mycket för att det är för perifert. Och även om Xi Jinping vill ändra kurs kan han möta motstånd internt, det finns begränsningar även för vad han kan göra.

Val i Taiwan

Ett faktum som talar mot upptrappat våld i Hongkong är presidentvalet i Taiwan nästa år. Protesterna i Hongkong har stärkt den starkt Kinakritiska presidenten som gått från att vara uträknad till att tippas vinna valet.

– Peking vet att våld kommer att påverka det taiwanesiska valet och det ger lite hopp till Hongkong att det värsta inte kommer att hända. Jag säger inte att vi inte kommer att se något våld de närmaste dagarna och veckorna. Det kan bli ett andra Himmelska fridens torg, men det bedömer jag som rätt osannolikt.

Boel Holm/TT