Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Edgar Lungu sitter kvar efter torsdagens val i Zambia. Arkivbild.

Valresultat överklagas i Zambia

Zambias president Edgar Lungu vann en knapp valseger över rivalen Hakainde Hichilema, samtidigt som oppositionen hävdar att det förekommit valfusk.

Hichilema parti UPND meddelar att man kommer att överklaga valresultatet som visar att Lungu vann valet med 200 000 rösters marginal.

- Vi har överväldigande bevis för att siffrorna har manipulerats, säger Jack Mwiimbu, juridisk expert i partiet, till AFP.

Sent på söndagen sade Hakainde Hichilema att oförklarliga förseningar av offentliggörandet av valresultaten efter torsdagens val är ett tydligt tecken på fusk för att främja Lungus parti Patriotiska fronten (PF).

- Det är uppenbart att valet har riggats i maskopi med Zambias valkommission eller kommissionärer, kommenterade Hichilema enligt AFP.

Valkommissionen sa först att resultatet från torsdagens val skulle presenteras inom 48 timmar. Det slutliga resultatet redovisades först på måndagen.

Edgar Lungu tog makten i Zambia förra året när han vann över Hakainde Hichilema med ett övertag på strax under 28 000 röster i ett snabbval efter den sittande president Michael Satas död.