Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont, under en manifestation för självständighet i helgen framför stadshuset i Barcelona.

Vallokaler ockuperade inför folkomröstning

Katalanska självständighetsivrare har ockuperat flera skolor i Barcelona som ska användas som vallokaler vid den stundande folkomröstningen om självständighet. Madrid försäkrar att folkomröstningen inte kommer att bli av, medan Kataloniens regionalregering säger att allt redan är förberett.

Bilder på flera ockuperade skolor, som ska användas som vallokaler, har lagts ut på Twitter. I centrala Barcelona har minst två skolor ockuperats av katalaner som vill att Katalonien bryter sig loss från Spanien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Totalt kommer det att finnas 2 315 vallokaler runt om i Katalonien och drygt 7 200 människor inblandade i genomförandet av folkomröstningen, preciserar regionregeringens talesperson Jordi Turull, enligt AFP. 5,3 miljoner katalaner är röstberättigade, tillägger han.

I torsdags lämnade rektorer och lärare över nycklarna till skollokaler där invånare ska kunna rösta. Den regionala regeringen försäkrade att den tar på sig ansvaret för att se till att utbildningsväsendets lokaler hålls öppna på valdagen. Madrid har tidigare varnat rektorer som ämnar vara behjälpliga med detta.

Ogiltigförklarad

Regeringen i Madrid har olagligförklarat omröstningen och hotar att handgripligen stoppa den om det anses nödvändigt. Polis har under flera dagar beslagtagit valföremål såsom röstsedlar, men har inte lyckats upptäcka valurnor förrän på torsdagen, då man beslagtog ett hundratal i ett lager i staden Igualada.

- Jag insisterar på att det inte kommer att bli någon folkomröstning den 1 oktober, sade Íñigo Méndez de Vigo, talesperson för Spaniens regering, efter att den sammanträtt på fredagen, rapporterar Reuters.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont har en helt annan bild av läget.

- Allt är förberett vid de över 2 000 röststationerna, så att de har valurnor, röstsedlar och allting som folk behöver för att uttrycka sin åsikt, säger han till nyhetsbyrån.

Nedstängda hemsidor

Samtidigt har flera hemsidor med kopplingar till omröstningen stängts och nyckelpersoner inblandade i organiseringen av den fängslats. En domstol i Katalonien beordrade på fredagen internetjätten Google att ta bort en app som påstås användas för informationsspridning inför omröstningen.

Men enligt Puigdemont finns beredskap för att trots svårigheterna driva igenom planerna. Ett alternativ som nämnts är röstning via nätet, för de som inte får tillgång till någon vallokal.

Regeringen i Madrid har inför söndagen mobiliserat omkring 4 000 anställda ur andra regioners poliskårer. Tanken är att de tillsammans med 5 000 poliser ur den nationella styrkan och 17 000 från Kataloniens regionala poliskår, Mossos d'esquadra, ska hindra röstningsprocessen.

Befarar oroligheter

"Los Mossos" har dock luftat farhågor om att detta kan provocera fram oroligheter och uppgett att man inte kommer att stänga skolor om det finns en sådan risk.

Madrid rapporteras nu göra allt för att försäkra sig om att Mossos samarbetar fullt ut. Frågan är om regionalpolisen kommer drista sig till att ingripa mot de egna medborgarna om processen går så långt som till röstning.

Madrid har därför förberett ett batteri med åtgärder för att kunna tvinga fram lydnad från regionalpolischefen Josep Lluís Trapero, uppger källor inom regeringen för El País , utan att gå in på detaljer.

Självständighetsivrande katalanska organisationer uppmanar samtidigt sina anhängare att trotsa försöken att stoppa folkomröstningen. Detta genom att strömma ut på gatorna för fredliga manifestationer.