Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dagen före folketingsvalet i Danmark är det otroligt jämnt mellan blocken. Mot varandra står statsminister Helle Thorning-Schmidt som företräder de röda och oppositionsledaren Lars Løkke Rasmussen som anför de blå.

Valet kan avgöras i Nordatlanten

Ett ynka mandat skiljer det röda blocket från det blå i opinionsmätningar timmarna före ett nervpirrande folketingsval i Danmark. Nu kan fyra mandat från Färöarna och Grönland avgöra valet - något som historiskt sett talar för vänstersidan.

Valtemperaturen i Danmark är nu så hög att det nästan kokar i det politiska landskapet. Flera nya opinionsundersökningar häller ännu mer bränsle på elden.

Oppositionsledaren Lars Løkke Rasmussen från Venstre ser ut att kunna samla 88 mandat tillsammans med de andra borgerliga partierna. Med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spetsen kan partierna på vänstersidan sätta sig på 87 platser i folketinget, visar en undersökning som Voxmeter gjort för nyhetsbyrån Ritzau.

Nordatlanten

Nu riktar danskarna spänt sina blickar mot Färöarna och Grönland som tillsammans sitter på fyra viktiga mandat. Vid valet hösten 2011 fördelades de nordatlantiska mandaten på båda blocken: tre till de röda, ett till de blå.

Historiskt sett vore det en skräll om majoriteten av mandaten läggs på det blå blocket. Men två partier som brukar peka på en röd statsministerkandidat flirtar nu med högersidan i hopp om att få en bättre förhandlingsposition vid regeringsbildningen.

-Jag har svårt att se varför Socialdemokraterna inte skulle kunna erbjuda dem lika mycket som de borgerliga, säger Asbjørn Skjæveland, lektor vid Aarhus universitet, till Ritzau.

Osäkra väljare

En stor grupp osäkra väljare gör det också svårt att förutspå valresultatet. I upploppet av den intensiva valrörelsen uppger hela 19 procent av de tillfrågade väljarna att de är i tvivel om hur de ska rösta, enligt en Megafon-undersökning som gjorts för TV2.

Valrörelsen har präglats av barska dueller mellan statsministerkandidaterna Helle Thorning-Schmidt och Lars Løkke Rasmussen. A-kassan var på nästan allas läppar under den första veckan. Väljarna har också vant sig vid hetsiga debatter om såväl invandring som välfärd. Medan regeringen vill satsa 39 miljarder kronor på skola, vård och omsorg önskar sig oppositionen sänkta skatter och "nollväxt".

Invandringsdebatten

Løkke "anklagar" ständigt Thorning-Schmidt för att ha gjort Danmark till ett attraktivt land. För flyktingar. I samma veva brukar Thorning-Schmidt lyfta fram att asylreglerna stramats åt för första gången på tolv år.

-Socialdemokraternas hårda retorik kan locka tillbaka väljare som gått över till Dansk Folkeparti och önskar sig en stramare utlänningspolitik men också en satsning på offentlig sektor. De riskerar också att förlora väljare, men de försvinner nog bara till ett annat parti i röda blocket i så fall, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Aarhus universitet, till TT.

I år är det alltså inte bara Dansk Folkeparti som driver invandringsfrågan. In i det sista tävlar flera partier om att vara den tuffaste åtstramaren i dansk invandrings- och flyktingpolitik.