”Valet genomförs för att vilseleda världen”

ANNONS
|

–Invånarna i Afghanistan är fångade mellan Nato-styrkorna, talibanerna och landets krigsherrar, sade Malalai Joya i ett tal inför anti-krigsaktivister i London i slutet av förra veckan.

Joya är mycket kritisk mot Natos operationer, som hon anser bara ytterligare förvärrar misären för afghanerna. Presidentvalet nästa månad anser hon är ett ”bedrägeri”.

–Valet är en uppvisning av den amerikanska regeringen för att vilseleda resten av världen, sade Malalai Joya enligt BBC.

Joya blev internationellt uppmärksammad när hon talade inför Afghanistans loya jirga (den traditionella rådsförsamlingen) 2003. Hon var i Kabul som vald delegat från Farah-provinsen och protesterade mot att kvinnor inte hade samma rättigheter som män i loya jirgan.

ANNONS

Hon krävde också att landets tidigare krigsherrar och talibaner skulle ställas inför internationell domstol för krigsförbrytelser. Flera av dem fanns på plats och de var beväpnade.

Efter sin högljudda kritik mot att kollegorna inte gjort tillräckligt för Afghanistans folk tvingades hon 2007 lämna parlamentet, som hon sade ”var värre än ett stall med djur eller ett zoo”.

Kan styra sig själva

Hon menar att afghanerna kan styra sitt eget land, men att det för närvarande inte existerar någon demokrati. Joya gav sig själv som exempel och påpekade att hon utöver avstängningen från parlamentet, inte tilläts framträda i afghanska media och att hon utsattes för hot.

31-åriga Malalai Joya är yngsta medlemmen av parlamentet och efter sina kritiska uttalanden om krigsherrar och kriminella i president Hamid Karzais ”marionettregering” har Joya, efter FN:s ingripande, ständigt livvakter.

Joya har överlevt fem mordförsök. Och för att kunna röra sig i Afghanistan måste hon bära heltäckande burka och tvingas flytta från plats till plats.

ANNONS

”Tidigare var dessa långa blå kläder bra för att man kunde gömma förbjudna saker som skolböcker när jag under talibanernas styre undervisade flickor. Idag känner jag mig inte säker ens under den tjockaste slöja, trots att jag har livvakter”, skriver hon i en ny bok, Raising my voice, nyligen citerad i Times Online.

Afghanistan har upplevt krig i närmare 30 år. Efter talibanernas fall 2001 var det många som trodde på en ljusning. Men Joya anser att afghanerna fortfarande är under utländsk ockupation och att de har en regering full av krigsherrar, som inte är bättre än talibaner.

Våld och hot är fortfarande vardag för de kvinnor som vill utbilda sig. I november förra året sprutade män frätande styra på 15 flickor som var på väg till skolan i Kandahar. Trots att de var klädda i heltäckande kläder blev de svårt brända.

Och att kvinnor skulle ha fått det bättre sedan talibanerna förlorade makten stämmer inte, enligt Joya. Att afghanska kvinnor kunnat välja och ställa upp som kandidater har också sagts vara bevis på demokrati och kvinnors rättigheter.

ANNONS

–Det är en lögn, menar Joya.

Malalai Joyas familj flydde från Afghanistan till Iran 1979 när hon var endast fyra dagar.

När hon var sju år flyttade familjen till Pakistan för att dottern skulle kunna gå i skolan.

De bodde i olika flyktingläger och när Malalai Joya var 15 år började hon som lärare för flyktingbarn.

1998 återvände Joya till Afghanistan. Hon öppnade ett barnhem för föräldralösa och en hälsoklinik i provinsen Farah. Malalai Joya drev också en skola för flickor i hemlighet då det var förbjudet att undervisa flickor.

ANNONS