Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den demokratiska presidentkandidaten Amy Klobuchar. Bild: Gene J. Puskar
Den demokratiska presidentkandidaten Amy Klobuchar. Bild: Gene J. Puskar

Valet av kandidat kan avgöras i Iowas lador och kaféer

Efter månader av kampanjande är det dags. Primärvalssäsongen drar igång med partimöte i Iowa. En framgång här kan ge skjuts framåt. Men seger är inte detsamma som att vinna nomineringen.

På måndag röstar de demokratiska väljarna i Iowa om vem som de vill se som partiets presidentkandidat i höstens val. Republikanerna har en liknande process men i år är valet i praktiken redan över. Donald Trump är sedan länge partiets kandidat sedan några utmanare gjort försök att utmana honom men misslyckats.

I alla delstater anordnas omröstningar bland partiengagerade under vintern och våren för att vaska fram en slutgiltig kandidat bland alla som ställer upp.

I varje delstat står kampen om delegater som sedan åker till partiets konvent i sommar och lägger sina röster.

Delstaterna representeras vid partikonventet i förhållande till befolkningsmässig storlek. Små delstater – som Iowa och New Hampshire – har färre delegater än de stora som Kalifornien och New York.

Delstaten som kan göra eller förgöra

Ändå är nerverna på ytan när valen drar igång, med inledningen i Iowa på måndag. Det hänger till stor del samman med myten om Iowa som delstaten som kan ”göra eller förgöra” även en ambitiös och välfinansierad kandidats kampanj.

Jimmy Carter brukar få personifiera Iowas betydelse. Carter var ett nationellt okänt namn och valde att satsa på att göra väl från sig vid nomineringsmötena – caucus – i Iowa 1976. Han reste kors och tvärs i den platta delstaten i nästan ett år. I stekhetta på sommaren och i snöstorm på vintern. Han hade med sig sina ”jordnötsbrigader” (Carter började en gång som jordnötsodlare i Georgia) av unga entusiaster och lyckades oväntat att vinna. Motståndarna hade gjort som alla före dem – negligerat Iowa och storsatsat på den första riktiga primärvalsstaten New Hampshire.

Iowas ”caucus” saknar de formella drag som primärvalen har. Här träffas folk i lador och i bondgårdar ute på fälten och talar om politik. Träffar kandidaterna på små kaféer vid de täckta broarna i Madison County eller i en samlingslokal som väcks till liv just för detta tillfälle.

De som inte bor i städerna – och som kan gå på de större politiska mötena – förväntar sig att bli uppvaktade på nära håll. En kandidat som inte brytt sig om Iowa har inte mycket att hämta här.

Numera finns dock inte så mycket av pionjärandan kvar. Det politiska spelet kring Iowa är en sysselsättning inte bara för kandidaterna själva utan även för deras staber av strateger och konsulter och journalisterna som följer närmast varje steg – och felsteg – som tas i delstaten.

Röstar i stugorna

Men när valdagen är inne så är det småskaliga tillbaka. Då vinden ligger på och snön antingen vräker ner eller gör de oplogade vägarna ofarbara samlas de som tänker rösta hemma hos varandra. Någon håller ordning på stadgarna när måltiden och diskussionen är över. De som röstar på en kandidat går ut i hallen, några som röstar på en annan traskar ut i köket, ytterligare ett par andra kandidaters sympatisörer ställer sig på olika platser i vardagsrummet. Om inte en kandidat får den majoritet som krävs görs processen om och nu är det andrahandsvalet som gäller.

I städer och större orter är det mer formellt med röster och röstlängder och till sist har alla rapporterat in valresultaten.

Processen gör att opinionsmätningar är vanskliga. En framgång i mätningarna kan plötsligt förvandlas till ett bakslag på valdagen.

Med Iowa över är det en dryg vecka senare dags för primärval i New Hampshire och sedan vidare mot supertisdagen i mars (med val i en rad delstater, inklusive i år den folkrikaste Kalifornien) där allt kan avgöras.

Men mystiken med Iowa kvarstår. Trots att förlorare här (som Bill Clinton) klarade sig hela vägen även med ytterligare en förlust i New Hampshire.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.