Valdagen blev lugn i Zimbabwe

ANNONS
|

Ett lätt regn föll över huvudstaden Harare och dess omgivningar när vallokalerna öppnade klockan sju på morgonen. I Dombo Shava, en by utanför Harare, ringlade redan tre köer in i grundskolan, där valarbetaren Grace Mutasa släppte in observatörer från Italien, Japan och USA.

- Alla kan komma in, men vi tillåter ingen diskussion innanför grinden, informerade hon.

Inget kampanjande inom 200 meter kring vallokalen, genomskinliga valurnor och bara en valdag. Det är några av nyheterna i det här parlamentsvalet. För att klara av allt på en dag har dessutom antalet vallokaler i varje krets mångdubblats. Dessutom är det tre köer i stället för en. Den första för efternamn på A-L, den andra för de som börjar på M och de tredje för N-Z. Den som tittar i en zimbabwisk telefonkatalog förstår varför.

ANNONS

På väg in till vallokalen i Dombo Shava hälsade en gammal man med knuten näve, en tydlig ZANU-PF-gest. Annars syntes inte mycket av partierna den här dagen.

- När jag var här förra veckan hade jag hela partiregalian på mig, keps, t-shirt och skarf, men inte nu, berättade en ung kille i förorten Warren Park och pekade på sin randiga skjorta och svarta kostymbyxor.

- I dag är det inte kampanjdag utan valdag, tillade han.

Amon, som precis hade röstat, stod i den röda leran på vägen utanför vallokalen i det ganska tätbefolkade townshipet Hatcliffe.

- Jämfört med år 2000 är det få tecken på fusk Förra valet var inget att rekommendera, sade han.

Men han hade hört att folk ute på landsbygden fortfarande pressades att sluta upp bakom regeringspartiet ZANU-PF.

- Partiet pratar om befrielsekriget och säger att det kommer tillbaka om man röstar på oppositionen.

De genomskinliga valurnorna har kritiserats för att de skulle kunna avslöja den som röstar. Amon tycker de är bra.

- Tidigare var det träboxar som kunde vara fulla redan innan vallokalerna öppnat, sade han.

Utanför skolan i Borrowdale, en av de finare förorterna till Harare, stod det även vita i köerna.

- Vi har fel efternamn i dag, sade ett ungt par och ställer sig i den långa kön för N-Z.

ANNONS

Caroline, en medelålders vit kvinna kom ut genom grindarna utan att ha röstat.

- Jag är inte medborgare men har permanent uppehållstillstånd och borde få rösta. Jag vill rösta. Jag försökt registrera mig två gånger, men de hänvisade mig hela tiden än hit, än dit och till slut orkade jag inte hålla på längre.

- Det är så de gör, sade hennes vän Don, som redan har lagt sin röst.

Han syftar på det sittande styret, ZANU-PF. De har anklagats för att bakom en lugn fasad redan ha riggat valet till sin fördel. Oppositionen MDC hävdar just att bland annat röstlängderna har manipulerats.

- Nu hjälper jag till på vallokalerna och ordnar med mat och så till valarbetarna i stället, för att åtminstone bidra på något sätt, sade Caroline.

Don sade att han hoppas på ett överväldigande gensvar från valkåren och det var tydligt att han menar gensvar för förändring.

Båda sade att de är oroliga och ingen av dem trodde att valresultatet kommer att vara rättvist.

Oavsett sanningshalten i det kommande valresultatet är många oroliga för vad resultatet kan innebära för Zimbabwe.

- Det bästa vore om MDC vann, för då kan det bli två jämnstarka parter, sade David som bor en bit utanför i Harare.

ANNONS

För att MDC verkligen ska ta över makten i det 150 platser stora parlamentet krävs att de tar hem över 75 av de 120 parlamentsplatser som ska utses i det här valet. De resterande 30 utses nämligen av presidenten, som för närvarande är Robert Mugabe (ZANU-PF).

Men David vill inte att MDC ska vinna någon jordskredsseger, ta över helt och bli ett nytt ZANU-PF.

- Makt korrumperar och vi behöver inga maktfullkomliga partier, sade han.

David tror att det skulle kunna bli en maktdelning om MDC vinner.

- Det skulle bli stora omvälvningar i hela statsapparaten, för den består i dag till stor del av sådana som har anknytning till ZANU-PF, men jag tror att det skulle kunna bli bra, sade han.

Om ZANU-PF vinner däremot tror han att det bara blir mer av samma. Ingen större dramatik.

Tendai, den unge småbrukare som GP mötte i Harare, var mer orolig. Han tror att konflikten mellan de två partierna har gått så djupt ned bland gräsrötterna att oavsett vem som vinner så kommer vanliga människor att reagera på valresultatet också på den nivån. Och han är orolig för att det kan bli våldsamt.

- Medan de där uppe diskuterar och till och med träffas så håller många gräsrötter hårt på sin sida och har långt till möte och förståelse, sade han.

ANNONS

Valdagen var helgdag och i de områden som GP besökte var det många som utnyttjade ledigheten för att bara ta det lugnt.

I vallokalen i Chishavasha var det helt tomt när GP kommer dit vid halv fyra på eftermiddagen. Mannen som var ansvarig för den sade att han uppskattar att omkring trehundra hade tagit sig dit.

Han räknade efter lite grann och sade att om det bara kom lika många till innan de stängde vid sjutiden så skulle valdeltagandet åtminstone inte vara sämre än förra gången.

ANNONS