Val strandade i London – två gånger

Den unga vikvalen strandade i Themsen, hjälptes loss, för att sedan hamna i ny knipa. Efter en intensiv räddningsinsats kom veterinärer till den sorgliga slutsatsen att valen ådragit sig allt för svåra skador.
– Den andades inte rätt och hade inte överlevt särskilt länge till, säger Julia Gable från välgörenhetsorganisation British Divers Marine Life Rescue till The Guardian.

ANNONS
|

Den unga, fyra meter långa, vikvalen strandade på söndagskvällen på en båtramp vid floden Themsen vid Richmond Lock i västra London.

Hundratals nyfikna hade samlats när räddningsarbetare under flera timmar försökte få loss valen. I en video syns den sprattlande valen desperat försöka ta sig loss.

LÄS MER:Leoparder rymde – djurparken larmade inte allmänheten

På söndagsnatten lyckades man med hjälp av flytbojar få loss valen. Den undersöktes sedan innan den tilläts simma iväg.

Men på måndagen återfanns valen, som fastnat vid området Teddington Lock, cirka 15 kilometer från Richmond Lock. En ny räddningsinsats tog vid.

Valen hade svåra skador

En tillkallad veterinär kunde på måndagseftermiddagen dessvärre konstatera att valungen var i dåligt skick. Det hade gått lång tid utan att den fått mat, den var slut på energi, samt ådragit sig omfattande skador efter de två strandningarna. Man beslutade sig därför för göra slut på den unga valens lidande.

ANNONS

– De sista 45 minuterna försämrades valens tillstånd, den andades inte rätt och hade inte överlevt särskilt länge till. Veterinärerna sa att den led och att detta var det rätta att göra, säger Julia Gable från välgörenhetsorganisation British Divers Marine Life Rescue till The Guardian.

LÄS MER:Bilden som visar det enorma vapenbeslaget

Klockan 18.30 på måndagskvällen lokal tid injicerades valen med bedömningsmedel av veterinärer från London Zoo.

Vikvalen är den mest vanligt förekommande valen i brittiska vatten. En fullvuxen vikval kan bli drygt tio meter lång och väga tio ton.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS